Miss Izrael a Fehér Házban

Írta: Lázár György - Rovat: Kultúra-Művészetek

ObamaMissIzrael-crop

Barack Obama, Simon Peresz és Yitysi Aynaw, a szépségkirálynő

Amikor a rendkívül magas, és feltűnő szépségű Yitysi Aynaw elnyerte az Miss Izrael címet, senki sem sejtette, hogy világsztár lesz belőle. Aynaw szépségkirálynővé koronázása világszerte polémiát indított el – no nem a szépségkirálynő-választásról, vagy a divatiparról, hanem a bőrszínről és a zsidóságról.

Az izraeli szépség ugyanis fekete bőrű. Afrikában, pontosabban Etiópiában született, amhara nyelven is beszél, szüleit kisgyerekként veszítette el. Az árva kislányt 12 éves korában zsidó nagyszülei vették magukhoz, akik korábban vándoroltak Etiópiából Izraelbe. Aynaw Izraelben végezte iskoláit, majd – katonai szolgálata után – egy cipőboltban dolgozott.

Rendkívüli élettörténete érdeklődést keltett Izraelben, és sikerét Etiópiában is ünnepelték, de Aynaw (akinek beceneve Titi) akkor vált amerikai sztárrá, amikor Obama elnök vacsorára hívta meg a Fehér Házba. Titi példaképe Obama, élettörténetük is hasonló. Obama is viszonylag korán elveszítette szüleit, őt is a nagyszülei nevelték, és ő is egy másik országban (Indonéziában) kezdett iskolába járni.

Az izraeli szépségkirálynő amerikai látogatása egyfajta fordulópontot jelentett, hiszen talán először tudatosult a szélesebb amerikai közvéleményben, hogy a zsidó vallást nem csupán fehér bőrűek gyakorolják. Ma már számos fekete-afrikai és kelet-ázsiai származású hívője is van a vallásnak.

aynaw

A szépségkirálynő “civilben”

Az Egyesült Államokban a nagyobb zsinagógáknak vannak fekete bőrű tagjai, és vannak ún. afro-amerikai zsinagógák is. Capers Funnye, Obama elnök feleségének unokatestvére is rabbi. Hogy pontosan hány fekete bőrű zsidó él az USA-ban, azt senki sem tudja, statisztikák nincsenek, és azt sem tudni, hány kínai, japán vagy koreai származású hívő imádkozik a zsinagógákban. Vannak, akik áttértek, vannak, akik házasság révén kerülnek a hitbe, és vannak Afrikából, főleg Etiópiából származó zsidó bevándorlók is.

Úgy becsülik, hogy a hétmilliós amerikai zsidóság mintegy 2%-a fekete bőrű vagy kelet-ázsiai eredetű. Mintegy 150 ezer hívőről van szó, de a szám rohamosan növekszik. Ma már találunk afro-amerikaiakat az ultra-ortodox közösségekben is, sőt az egyik legnagyobb kaliforniai reform közösségnek kínai származású rabbija van, Jacqueline Mates-Muchin személyében. Édesanyja kínai származású orvos, aki maga sem gondolta volna, hogy lánya valaha is a rabbi pályára adja a fejét.

Címkék:Etiópia, Miss Izrael, szépségkirálynő

[popup][/popup]