Megjelent a Szombat decemberi száma

Írta: Szombat - Rovat: Kultúra-Művészetek, Szombat magazin

A Budapest–New York–Tel-Aviv-tengely…– Gadó János írása

Az emberjogi, multikulti magyar zsidóság ma az állami beavatkozás híve: nem az Orbán-féle hatalomkoncentrációé persze, hanem a kisebbségvédő államé, amely garantálja a hátrányos helyzetű vagy veszélyeztetett minoritások felemelkedését és biztonságát. A hatalomtól követeli a kisebbség  jólétét, és idegen tőle a – számomra rokonszenves – jobboldali felfogás kevesebb államról, több  szabadságról és felelősségről.

A jesivában(és azon kívül) – Langer Ármin

Sokan szegezték nekem a kérdést, hogy mit érzékelek az ún. „arab-zsidó konfliktusból”: válaszom erre az, hogy minden kora este, mikor hazafelé baktattam a jesivából, keresztülmentem egy parkon, ahol a játszótéren hidzsábos muszlim és parókás zsidó nők gyerekei játszottak együtt (…) Életem eddigi egyik legtisztább tüntetése volt az, amikor közel ezren, zsidók és arabok vállvetve, közösen tüntettünk a Cion téren az ott három nappal korábban félholtra vert palesztin fiatal sorsa ellen tiltakozva.

Egy város, négy szombat – Adler Tamás

Amikor egy magyar zsidó fiú hazatér első szervezett izraeli körútjáról, az esetek nagy részében kétféle dilemma előtt állhat. Az első igen konkrét: még abban az évben vagy csak jövőre vonuljon be az izraeli hadseregbe? A második ennél macerásabb: egyen-e továbbra is tejest húsossal? Első esetben valószínűleg cionista fejtágításon esett át, a másikban viszont fejest ugorhatott a vallás mélységeibe.

Ha tudunk együtt énekelni – Szántó T. Gábor írása

A jelenlévők bevonulnak a terembe, Mehtának is mennie kell. A ceremóniamester amerikai akcentusú hébert beszél, a harcsabajszú fotósról valaki megsúgja, hogy már a hetedik államelnököt szolgálja. Peresz belépte előtt a közönséget arra kérik, állva fogadják őt, de minden bizonnyal kérés nélkül is így tennének. Az elnök nagy népszerűségnek örvend, a kéretlen taps legalábbis erre utal.

Régészeti újdonságok Dávid városában – Komoróczy Szonja Ráhel

Történelmi és régészeti jelentősége ellenére Dávid városába a közelmúltig csak a legelszántabb turisták jutottak el. Bő tíz évvel ezelőtt ugyanis még nem volt valami barátságos hely. Most viszont rendkívül igényes az egész: hangulatos lugas a bejáratnál, színvonalas múzeumshop, végig rendes utak, táblák és mindenhol biztonsági őrök. (…) A Templomhegyre felvezető heródesi út alatt húzódik egy másik alagút (…) Eredetileg ez is vízelvezető alagútként szolgált, ma már száraz. Az alagútban talált fegyverekből, élelmiszer-kövületekből, edényekből egyértelmű, hogy Titus római császár ostroma alatt (i. sz. 70) többen bujkáltak itt. (…)  Az ásatás és a leletek gyakorlatilag mind a bibliai történetek igazságát bizonyítják, a zsidók 2-3000 évvel ezelőtti jelenlétét, és így a mai izraeli politikai realitásban alátámasztják a zsidók igényét, történelmi jogát a helyre, az országra.

Pezsgés az izraeli magyar szcénán – Shiri Zsuzsa

Izraeli magyar ajkúakból nőtt ki bő egy éve a több mint 4oo tagú Izraeli magyarok Bohém élet asztaltársasága, amely manapság majd százfős bulikat is képes össze hozni a vérvalóságban, vagyis különböző bérel t Petach Tikva-i termekben. Saját együttesük húzza a talpalávalót a bulikon, ahol némi belépti díj (70 sékel) fejében bárki az úri közönség része lehet. (…) Tel-Aviv és környéke magyar kulturális életének újabban egy Givatajimban lévő három szobás lakás az egyik fő színtere. Az egyik mennyezetig bepolcozott hálószoba a könyvtár, a nappaliban pedig akár több tucat jóember is elfér, ha kellőképpen összehúzza magát.

Kósercsapat: izraeli és zsidó filmfesztivál – Surányi Vera összefoglalója

„Izraeliként meg akartam mutatni közeli szomszédjaink és ellenfeleink emberi oldalát. Úgy véltem, hogy ennek legjobb módja az, ha a konfliktust olyan fiatal, ártatlan lányok szemszögéből mutatom, akik semmiről sem tehetnek… Valahogy úgy éreztem, a palesztinokat is kell képviselnem, ezért választottam palesztin lányokat filmem középpontjába. Kicsit kockázatos vállalkozás, gondolom, támadni fognak miatta…”

Emlékezetközösség:

Balázs Zoltán: Magyarország: Volt? Lesz?

Ugyanazt éljük meg, ugyanúgy és egymáshoz bújva – majd mindez egy pillanat alatt füstté válik. Nem túl vigasztaló kilátás arra nézve, hogy egy szoros közös élmény képes-e emlékezetközösséget,  egyáltalán: közösséget teremteni (…) Nincs magyar történelem úgy, ahogyan például – erőset mondok – szlovák van. Mert ha egyesek azért ott is fintorognak Jánošík betyáron, a nemzetépítés történelmi műve nagyjából egységes narratíva (…) Nincsen egységes magyar emlékezetközösség, amihez képest valamiféle zsidó ellenközösség épülne föl.

Csepeli György: A múlt csábításai

A kiszámíthatatlan, bizonytalan és szorongató jövővel szemben az érdeklődés a múlt felé fordult, melyben ki-ki megtalálni vélte a biztos fogódzót. A politika hamar felfedezte az emlékezetközösségekben rejlő erőt, mely újra életre keltette a hajdan volt történéseket a ma élőkben, akik egymással szemben határozták meg magukat, mint tették azt annak idején elődeik. Az ország kettészakadt

„Szükség van az életükben a színházra” – Interjú Máté Gáborral

Olyan időszakot élünk, amikor a színháznak mindig kell valamit csinálnia, hogy felhívja magára a figyelmet. Van ugyan egy marketing része is annak, hogy mi megyünk a közönség után, de valójában azért tesszük, hogy jobban érzékeljék, szükség van az életükben a színházra.

***

Keresse a jobb könyvesboltokban és a nagyobb újságos standokon, vagy válassza a könnyebb megoldást:

Fizessen elő a Szombatra!

A Szombat megvásárolható a Relay nagyobb újságosstandjain, valamint az alábbi könyvesboltokban:

, Láng Téka (XIII. ker., Pozsonyi út 5.), Makkabi Könyvesbolt (VII. ker. Wesselényi utca 13.), Kabbala bolt (XIII. ker., Hollán E. utca 25.), Klauzál 13 könyvesbolt (VII. ker. Klauzál tér 13.),  Izraeli Kulturális Intézet (VI. ker., Paulay E. utca 1. ), Gondolat könyvesbolt (V. ker., Károlyi M. utca 16.), Olvasók boltja (V. ker., Váci utca 21.), Bálint Ház – porta, illetve Sabre kávézó (VI. ker., Révay utca 16.)

Internet: www.szombat.org

Telefon/Fax: 311-6665, 311-9214/137.

E-mail: [email protected] Internet: www.szombat.org


2012. december / XXIV. évfolyam 10. szám

Letöltés (PDF)

Címkék:2012-12, Borító

[popup][/popup]