Marc Chagall és Ámos Imre közös kiállítása a Nemzeti Galériában

Írta: MTI - Rovat: Kiemelt, Kultúra-Művészetek

Közös kiállításon mutatja be Marc Chagall és Ámos Imre munkásságát szeptember 13-ától a Magyar Nemzeti Galéria; a francia-orosz mester Élet című nagyméretű főművének fogadásához falat is kellett bontani hétfőn az MNG épületében.

Marc Chagall: Élet, 1964

Párizsban több mint 300 ezren tekintették meg a Musée du Luxembourg júliusban véget ért Chagall-tárlatát, amelynek egy változata érkezik rövidesen Budapestre – mondta el a falbontás előtt tartott sajtótájékoztatón a Nemzeti Galéria főigazgatója.

Baán László hangsúlyozta: a magyarországi kiállításra több, Párizsban nem látható Chagall-festményt is sikerült megszerezni, köztük a művész 1964-ben festett, Az Élet című főművét. A dél-franciaországi Saint-Paul de Vence-ból érkező, háromszor négyméteres vászon fogadásához hétfőn meg kellett nagyobbítani a Nemzeti Galéria A és C épületét összekötő átjárót is.

Marc Chagall és Ámos Imre életművében egyaránt központi szerepet játszik sorsuk, vallásuk, zsidó identitásuk; a két festő 1937-ben személyesen is találkozott Párizsban. Míg azonban az orosz zsidóként Franciaországba emigrált művész minden háborút és megpróbáltatást túlélt, Ámos Imre tudatosan vállalta sorsát, így vált a holokauszt áldozatává – emlékeztetett a főigazgató.

amos-imre-almodo-rabbi-dreaming-rabbi-1938-550

Ámos Imre: Álmodó rabbi, 1938

Kolozsváry Mariann kurátor az MTI kérdésére elmondta, nem csupán a két életút párhuzamai indokolták a Chagall csaknem egész életművét és Ámos Imre legjelentősebb alkotásait áttekintő közös kiállítást. A Chagall – Háború és béke között és az Ámos Imre, a “magyar Chagall” a háború örvényében 1937-1944 címet viselő kettős tárlat ezért festészetük párhuzamosságait is bemutatja. Az orosz-francia mester munkásságát a fiatalkori alkotásoktól a kései, nyolcvanas években festett képekig 65 munkán keresztül tekinti át az MNG kiállítása, míg Ámos Imre képei közül 45-öt láthat majd a közönség 2014. január 5-éig a Magyar Nemzeti Galéria A épületében.

[popup][/popup]