Krum – Izraeli darab premierje a Pesti Színházban

Írta: Szombat - Rovat: Kultúra-Művészetek

Hanoch Levin Krum című darabját mutatják be a Pesti Színházban; a fiatal generáció kiúttalanságáról, a szerelemről, a magányról és a be nem teljesített vágyakról szóló tragikomédiát szombattól láthatja a közönség.

Krum – részlet a Vígszínház előadásából (Fotó: Dömölky Dániel)

A darabot Valló Péter rendezésében tűzik műsorra, a főbb szerepeket Wunderlich József, Nagy-Kálózy Eszter, Ötvös András, Hegyi Barbara, Seress Zoltán és Szilágyi Csenge játssza.

Hanoch Levin egyik leghatásosabb darabja, a Krum tele van életszeretettel és humorral, miközben fájdalmasan őszintén beszél a legfontosabb dolgokról: a fiatal generáció kiúttalanságáról, a szerelemről, a magányról, az élet élhetetlenségéről és a be nem teljesített vágyakról – áll a Vígszínház MTI-hez eljuttatott közleményében.

Mint kiemelik, a színdarab 1975-ben íródott, de semmit nem veszített frissességéből és aktualitásából, így az utóbbi években újra felfedezték nagy európai színházak, és több országban is sikerrel játsszák.

Hanoch Levin, az izraeli drámairodalom és színház legnagyobb alakja rövidre szabott életében intenzíven alkotott: 55 évet élt és 56 színdarabot írt, emellett dalok, prózai művek, versek és jelentős színpadi rendezések fűződnek nevéhez.

A szerző művei már hosszú ideje szerepelnek a Vígszínház műsorán, 2013-ban mutatta be a színház az Átutazókat a nagyszínpadon, és 2006 óta töretlen sikerrel játsszák az egyik leghíresebb és legnépszerűbb művét, Az élet mint olyan című tragikus komédiát a Házi Színpadon.

Egyik legizgalmasabb művét, a Krum című tragikomédiát még nem játszották Magyarországon, bemutatója október 7-én lesz a Pesti Színházban – emelik ki a közleményben.

A darab története szerint Krum külföldről tér haza. Nem keresett pénzt, nem lett boldog, nem ismert meg senkit, nem jutott előre, nem hozott semmit, nem szerzett semmit. Mert bárhol is történik az élet, az nem ott van, ahol ő van – olvasható a darab ismertetőjében.

Mint írják, Krum története a 20. század végén és a 21. század elején élő fiatalok története. A főhős és kortársai élete az örök várakozásról szól, arról, hogy valaki majd megoldja helyettük a problémáikat, de csak beleragadnak a tehetetlenségbe, a középszerű tengődésbe, és képtelenek a boldogságra.

A Krum címszerepét Wunderlich József játssza. “Krum 33 éves.  Nagyon akar küzdeni és szeretni, vár valamit az élettől, de valamiért ezekben a nagy akarásokban már az elején elakad. Nem gondolja magát különlegesnek, sőt, úgy érzi, elrontotta az életét. Mégis küzd” – idézik a színész szavait.

“Szeretnénk olyan hitelesen ábrázolni ezeket az élethelyzeteket, hogy mindannyian magunkra ismerjünk, és tudjunk egy kicsit nevetni is” – mondta. Hozzátette: a darabban egymást követik a drámai és komikus pillanatok. “Bízom benne, hogy meg tud történni a színház egyik csodája: hogy az egyik pillanatban sírunk, a másikban nevetünk” – jegyezte meg.

Krumot édesanyja várja otthon, amikor hazatér külföldi útjáról, és az előadás egy pontján tőle búcsúzik, hogy újra szerencsét próbáljon, és elinduljon a tengerentúlra.

Az anyát alakító Nagy-Kálózy Eszter szerint szerepe a legtragikusabb a darabban. “De már önmagában tragikomikus az a helyzet – ami sokaknak ismerős lehet -, hogy azt kérdezgetjük egymástól a korombeliekkel: a te harmincvalahány éves gyereked mégis mi lesz, ha majd nagy lesz” – tette hozzá.

Mint mondta, a darabban visszaköszönnek az anyákra jellemző érzelmi-zsarolós mondatok, és azok a helyzetek, amelyeket ezáltal teremtenek otthon. “Ezek sokaknak ismerősek és emiatt komikusak lesznek” – mondta Nagy-Kálózy Eszter.

Valló Péter szerint a darab azt a kiüresedést, kiábrándultságot mutatja be fiatalok történetén keresztül, amit az 1968-as diáklázadások és az azt követő folyamatok okoztak a világban.

Kiemelte: furcsamód ez a történet, ezekről a jövőkép nélküli, motiválatlan fiatalokról manapság újra aktuális. “Erősen reflektál arra, hogy az Y és Z generáció hogyan válik kilátástalanságot érző, sokszor antidepresszánsokon élő nemzedékké” – mondta a rendező.

Hozzátette: a darab azt sem hagyja figyelmen kívül, hogy ebben a folyamatban mi a feladata és felelőssége a szülők nemzedékének.

Mint kiemelte, a szerző különös képessége, hogy ez a nehéz történet mégis humorral van tálalva, és csodálatos szerepek vannak beleírva.

“Abban bízom, hogy ez az előadás a drámaisága mellett élvezetes, szórakoztató és sokrétű színházi estét ad majd a nézőknek” – idézi a rendezőt a közlemény.

A Krum című darab az egész évadban látható a Pesti Színházban, a premier után októberben 8-án, 12-én, 19-én és 31-én, novemberben 12-én és 16-án tűzik műsorra. (MTI)

[popup][/popup]