Gengszterosztag

Írta: Szombat - Rovat: Kultúra-Művészetek, Történelem

Los Angeles, 1949. A gátlástalan maffiavezér, Mickey Cohen (Sean Penn) minden illegális jövedelem adószedője lett.

geng-crop

Ami hasznot kábítószerből, fegyverből, prostitúcióból ki lehet facsarni, az ő zsebébe vándorol, és ha terve sikerrel jár, akkor Chicagótól nyugatra minden lóversenybevételt is megszerez. Nemcsak a saját emberei segítik, a rendőrök és a politikusok is neki dolgoznak. Néhányan mégis akadnak a Los Angeles-i rendőrség kötelékében, akik úgy érzik, ez nem mehet tovább. John O’Mara őrmester (Josh Brolin) és Jerry Wooters őrmester (Ryan Gosling) vezeti őket.

Los Angelesben már csak úgy állítható vissza a törvényes rend, ha a gengszterosztag tagjai – az LAPD néhány titokban toborzott tagja – háborúba indul. A filmet megtörtént események ihlették, melyek a legragyogóbb hollywoodi évek idején zajlottak. 1949-re szinte az egész város Mickey Cohené volt, hatóságával és választott vezetőivel együtt. Hatalmas bátorság, sőt vakmerőség kellett ahhoz, hogy valaki megpróbálja megállítani őt. Ruben Fleischer, a film rendezője és executive producere történelem szakon végezte az egyetemet, és régóta izgatja a téma:

„Különlegesen izgalmas idők voltak ezek – mondja. – A háború után a város újjászületett, és őrült sebességgel növekedett. Mindig is lenyűgözött ez a kor: a férfiak hazatértek a háborúból, a gazdaság felpörgött, minden ragyogott. Amikor felmerült e film ötlete, nagyon belelkesedtem.”

gang4

Dan Lin producer ehhez ennyit tesz hozzá: „Ruben csavarni akart egy nagyot a régi stíluson. Nagyon jellegzetes mai stílusát össze akarta hozni a korabeli látvánnyal. Ettől lett a film annyira izgalmas. A történet azokról az időkről szól, amikor a háborúviselt zsaruk maguk is banditaként voltak kénytelenek harcolni, hogy helyreállítsák a jog uralmát, de az egészet egy ultramodern gondolkodású filmes teszi a vászonra.”

A férfiak számára a történet az újrakezdődő harcról, a becsületről és az utolsó csepp vérig való küzdelemről szól. Josh Brolin, Ryan Gosling is egyetért ebben. Emma Stone – aki a gengszter színésznői álmokat dédelgető szeretőjét alakítja – kicsit más nézőpontból tekint közös munkájukra: „Romantikus, füstös, nosztalgikus hangulat lengi be a filmet – vélekedik –, ami persze feszültséggel és akcióval van tele. Valahogy rögtön ráéreztem, milyen lehetett akkor és ott élni.”

Paul Lieberman, az eredeti könyv írója azelőtt a Los Angeles Times újságírója és szerkesztője volt. Tényfeltáró könyve témáját ő csak úgy nevezi: „a Los Angelesért vívott csata”. A Cohen emberei és a rendőrség közti ütközetek a 40-es évek közepén kezdődtek és az 50-es évek végéig tartottak. E mű alapján készítette el a forgatókönyvet a Los Angeles-i Rendőrség gyilkossági osztályának egykori tisztje, Will Beall.

„Megdöbbentett, hogy ezek a férfiak mindent kockára tettek, és tudták, cserébe nem számíthatnak se hírnévre, se kitüntetésre, még csak pénzre sem. Egyedül a városuk boldogsága érdekelte őket – mesélt a hőseiről Beall. – Hittek Los Angelesben.”

„Azt hittem, régimódi gengszterfilmet készítünk, jól érezzük majd magunkat a forgatáson, olyan színészekkel játszhatok, akiket mindig is tiszteltem, és ennyi – emlékszik vissza Sean Penn. – De amikor először beszélgettem Ruben Fleischerrel, rögtön megértettem, hogy itt többről van szó, és azonnal le is vett a lábamról.”

Mozibemutató: 2013. január 31.

Eredeti cím: Gangster Squad

Színes, feliratos amerikai film

Gyártó: GK Films, Warner Bros.

Műfaj: akció

Játékidő: 113 perc

Korhatár: 16 éven aluliak számára nem ajánlott.

Hivatalos oldal:

http://www.gangstersquadmovie.com

Hivatalos magyar oldal:

http://www.gengszterosztagafilm.com

Facebook oldal:

https://www.facebook.com/MozICom

Magyar szinkronos előzetes:

http://www.youtube.com/watch?v=Op1dqCxEoOQ

 

Címkék:gengszterosztag, Josh Brolin, Los Angeles, Sean Penn

[popup][/popup]