Fischer Iván és Köves Slomó közös programja

Írta: jég - Rovat: Hagyomány, Kultúra-Művészetek

A karmester és a rabbi közös sajtótájékoztatón ismertette új projektjüket az óbudai zsinagógában.

20140505_110824

Ennek keretében három vidéki zsinagógában – Albertirsán, Keszthelyen és Mádon – ad ingyenes koncertet júniusban a Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ). A három helység három különböző állapotot jelenít meg: Albertirsa elhanyagolt zsinagógájában már senki nem imádkozik, mert egyetlen zsidó sem él a helységben. A mádi zsinagóga gyönyörűen felújított épülete az év nagyobb részében szintén üresen áll, csak a turisták gyönyörködnek benne. Keszthelyen a kicsiny számú maradék közösség, mint „őrláng” óvja a működő zsinagógát.

A viszonylag kis befogadó képességű zsinagógákban nem a teljes zenekar, hanem egy kamaraegyüttes méretű „válogatott” léphet föl. Az elhangzó zenedarabokról szólva Fischer Iván csak annyit mondott, hogy zsidó zeneszerzők műveit tervezik eljátszani.

A BFZ az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközséggel (EMIH) karöltve rendezi meg a beszélgetésekkel egybekötött rövid hangversenyeket, amelyek célja, hogy a helyiekkel együtt felidézzék az egykor ott virágzó zsidó közösségi életet és a keresztény-zsidó együttélés emlékeit – mondta el Fischer Iván, a BFZ zeneigazgatója és Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija.

20140505_110908

A karmester és a rabbi mellett áll: Váradi Júlia, a projekt médiafelelőse.

Az ingyenes koncertek költségeit a zenekar éves büdzséjéből fedezik – felelte egy kérdésre a karmester.

A BFZ a “zene mindenkié” mottó jegyében a vidéki zsinagógák mellett idősek otthonaiba és keresztény templomokba is ellátogat júniusban.

„Ki a koncerttermekből!” – fogalmazta meg az alapelvet Fischer Iván, Köves Slomó pedig hozzátette, hogy ehhez hasonlóan a zsidóságot is ki kell vinni a zsinagógákból, hogy a nem zsidók is megtudják, mi fán terem a zsidó vallás, és ne valami titokzatos, idegen dolgot lássanak benne.

A koncertek időpontja:

Albertirsa: június 16;

Keszthely: június 17;

Mád: Június 18.

Mindhárom előadás 19 órakor kezdődik.

[popup][/popup]