Embermentő egy New York-i kocsmafalon, QR-kóddal

Írta: Lázár György - Rovat: antiszemitizmus, Képzőművészet, Kultúra-Művészetek

Bevallom, először szürreálisnak tűnt a hír. Nem akartam elhinni, hogy Baránszki Tibor, a Jad Vasem által is elismert életmentő graffitti formájában egy kocsmafalon jelent meg.

Baránszki arcképe a kocsmafalon (A szerző felvételei)

Három évvel ezelőtt a Szombat is megemlékezett arról, hogy kilencvenhat éves korában az USA-ban, Buffalo városában elhunyt Baránszki Tibor, aki a második világháború idején Magyarországon sokak életét mentette meg.

Amerikában Tibor Baranski néven ismerték. A második világháború idején a budapesti vatikáni nagykövetségen dolgozott. Zsidónak nyilvánított üldözötteket mentett, menleveleket állított ki számukra. 1979-ben a jeruzsálemi Jad Vasem intézet a Világ Igaza kitüntetéssel ismerte el tevékenységét, ami a legmagasabb izraeli állami kitüntetés, amely nem zsidó vallásúaknak adható. Megkapta a Magyar Tiszti keresztet is.

Baránszki kispap volt és Angelo Rotta pápai nuncius megbízásából 1944-ben Budapesten hozta-vitte az oltalomleveleket. Ez akkoriban egyáltalán nem volt veszélytelen. A Rákosi-rezsim alatt igaztalanul elítélik, kilencévi börtönbüntetést kap, de Nagy Imre hatalomra kerülésekor kiengedik.

Baránszki Tibor

1956-ban elhagyja az országot és az Egyesült Államokban, Buffalóban telepedik le. Fia, Forgács Péter (Peter Forgach) neves szemészprofesszor, aki nemrég elfogadta az Orbán-kormány felkérését és jelenleg tiszteletbeli konzul Buffalóban.

Craig Dershowitz vezeti az Artists 4 Israel nevű amerikai szervezetet. Újabban életmentők, híres zsidó személyiségek hatalmas faliképeit helyezik el szerte a világon. 2021-ben egy budapesti Szenes Hanna falfestményre próbáltak 15 ezer dollárt összegyűjteni.

A budapesti Szenes Hanna fal

Kampányaikkal a növekvő antiszemitizmusra hívják fel a figyelmet. Adományokat gyűjtenek, de meglep, hogy Craig szervezetének nincsen postacíme, telefonja. Los Angelesben él és Facebook messengeren elmondja nekem, hogy nincsen baj azzal, hogy a magyar életmentő a kocsmafalra került. (A pontos helyszín a New York, Soho negyedében levő Spring Street 12. szám alatti VIG nevű kocsma külső fala.)

Craig Dershowitz

Megkérdezem tőle hogy projektjét támogatja-e hiteles zsidó szervezet, például a US Holocaust Museum, magyarországi zsidó szervezet, esetleg a megmentettek családja? Nem, sem amerikai, sem magyar zsidó szervezet nem vet részt ebben. Furcsa.

A kép Fernando “SKI” Romero graffitiművész alkotása, aki New York-ban született, de szülei a Dominikai Köztársaságból származnak. Roy Lichtenstein stílusát utánozza a falfestmény.

December 18-én a kocsma különtermében (!) Hanuka gyertyagyújtással avatták fel az alkotást. A zsidó szertartást Menachem Creditor rabbi és felesége Neshama Carlebach énekes vezették. Creditor, egykoron a kaliforniai Berkeley városában tevékenykedett rabbiként, manapság neves Trump-ellenes aktivista, akit a Trump Toronynál egy tüntetésen le is tartóztattak. Felesége a híres Shlomo Carlebach rabbi lánya.

Az avatáson egyetlen amerikai vagy magyar zsidó szervezet sem vett részt. Craig elmondja, hogy nem hívták meg őket. A New York-i magyar Főkonzulátus ott volt, és a rendezvényen megjelent Baránszki Tibor két fia: ifj. Baránszki Tibor és Forgách Péter, Magyarország buffalói tiszteletbeli konzulja. A konzulátust Pásztor István főkonzul és B. Nagy Péter közösségi diplomata képviselte. (Pásztor korábban dandártábornoki rangban a magyar nemzetbiztonsági szolgálatoknál tevékenykedett.)

B. Nagy, ifj. Baránszki, Forgács, és Pásztor a megnyitón

Baránszki életmentő volt, aki szerintem többet érdemelme. Bizonyos hogy sokan furcsának találják az alkotást, és talán kegyeletsértőnek is a kocsmafalat. A felirat szerint 3000 életet mentett meg. Ez persze pontatlan, hiszen semmilyen bizonyíték sincs arra, hogy a vatikáni menlevéllel rendelkezők mindegyike megmenekült volna. Ami semmit sem von le Baránszky érdemeiből, de helyesebb lett volna úgy fogalmazni, hogy 3000 menlevéllel próbálta menteni zsidó honfitársait.

Az is zavaró, hogy Baránszki érdemeiről csak azok értesülnek, akik a falon levő QR kódot okostelefonjukba beszkennelik. Az alkotás ugyanis nem utal arra, hogy egy második világháborús embermentőről van szó.

Címkék:Baránszki Tibor, embermentés, graffitti, Jad Vasém

[popup][/popup]