Brit színészt sértegetnek a Twitteren, mert zsidó szerepet játszik egy tévésorozatban

Írta: Szombat - Rovat: antiszemitizmus, Film, Kultúra-Művészetek, Történelem

Az 53 éves Eddie Marsan játssza a főszerepet a BBC One “Ridley Road” című sorozatában, amelyet október 3-tól vetítenek. A négyrészes film arról szól, hogy a világháborút követően hogyan támad föl a fasizmus a londoni East Enden. Marsan Soly Malinovskyt, egy antifasiszta csoport vezetőjét alakítja.

Csütörtökön Marsan a következőt írta a Tvitteren: “Ba…ki, nem hagynak békén. Csak egy zsidó szerepet játszom. Nem is merek arra gondolni, mi lenne, ha valóban zsidó lennék” – és mellékelte egy gyalázkodó üzenetek másolatát: „Eddie, ócska színész vagy, és nem vagyok hajlandó a fajgyűlölő pofádat nézni.”

A „Ray Donovan” film révén ismert színész olyan üzeneteket is kapott, amelyek dicsérték a sorozatot, csak azt kifogásolták, hogy Marsan és a zsidó Tracy-Ann Oberman a főszereplők, akik korábban bírálták Jeremy Corbynt, a Munkáspárt vezérét annak állítólagos antiszemitizmusáért.

Az egyik néző üzente: „Keserűséggel a számban olvastam, amikor a Twitteren hamisan vádolták antiszemitizmussal a világéletében rasszizmus ellenes és Palesztinát támogató Jeremy Corbynt.” Marsan válasza: „Hálás vagyok a ‘Ridley Road’ szerepéért, amiben konstruktív és kreatív módon tudok válaszolni a magához hasonlóknak. Hangosan illethetnek hamis vádakkal, de ezzel csak ismételten bizonyítják előítéletességüket.”

Jelenet a filmsorozatból

Másoknak a sorozat ellen akad kifogásuk. „Miért van az, hogy a BBC-n olyan sok a cionista „hazatérést” hirdető műsor, és annyira kevés a palesztinok „visszatérési jogát” hirdető?”

Marsan így vágott vissza: „A sorozat brit zsidókról szól, akik az antiszemitizmussal néznek szembe, nem pedig Izraelről és Palesztináról. De ha arra céloz, hogy az egyik erősíti a másikat, hát a ’Ridley Road’ pontosan ezért készült.”

Karen Pollock, a Holocaust Educational Trust főigazgatója a Marsan ellen irányuló hadjáratot „megdöbbentőnek, undorítónak és egyben kimerítőnek” találta. Miután mások is elítélték a zaklatást a közösségi médiában, Marsan azt írta: „Köszönet a támogatásért, de 30 év alatt alkalmam volt hozzászoknom. Köszönöm, jól vagyok, de mi volna, a fiatalként kellene elviselnem? Ez az, amitől elfogadhatatlan.”

Algemeiner – Bassa László

[popup][/popup]