A MAZSIHISZ programjai a Múzeumok Éjszakáján

Írta: Szombat - Rovat: Hagyomány, Közösség, Kultúra-Művészetek, Zene

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (MAZSIHISZ) az elmúlt évekhez hasonlóan most is izgalmas programokat kínál a Múzeumok Éjszakáján. A zsidónegyed éjszakája június 23-án, szombaton este 10 órakor kezdődik. Az estet közös szabadtéri szombatbúcsúztatással kezdjük Frölich Róbert főrabbi vezetésével.

E különleges éjszakán koncertekkel, tárlatvezetésekkel és ismeretterjesztő sétákkal várjuk az érdeklődőket a zsidó múzeumban, a Dohány utcai zsinagógában és a zsinagóga előtti téren. A látogatók megtekinthetik a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár megújult, állandó kiállítását, sőt a helyszínen Verő Tamás rabbit is kérdezhetik ősi vallási hagyományainkról és kulturális örökségeinkről.

JÚNIUS 23-I ÉJSZAKA PROGRAMJA:

22:00 óra: kapunyitás a Magyar Zsidó Múzeumban és a Dohány utcai zsinagógában. A múzeum első emeletén az új Tamid – Mindig című, megújult állandó kiállítás egész éjjel várja a zsidó időben és a zsidó térben időutazásra kész látogatókat. Aki kitölti játékos feladatlapjainkat, cserébe  egy különleges, Zsidó Múzeumos ceruzát kap!

22:10-22:30 óra között: Dobszay Péter orgonaművész és karmester szólaltatja meg a Dohány utcai zsinagóga orgonáját.

22: 30-tól hajnali 2 óráig: Írd le héberül a neved! A zsidó múzeum második emeletén várja a látogatókat írástudó kollégánk, aki tussal pergamenre rajzolja gyönyörű héber betűkkel a személyneveket – úgyhogy ajánlott bemutatkozni neki!

23:00 óra: Bíró Eszter és zenekara koncertezik a Dohány zsinagóga előtti téren
Igazi örömzene a magyar világzenei színtér kiemelkedő előadóival. Az együttes Kányádi Sándor, Radnóti Miklós, Szép Ernő és Varró Dániel megzenésített versein kívül a zsidó folklórból és kortárs művekből is merített az énekhangokra, népi- és ütőhangszerekre, gitárra és harmonikára áthangszerelt és megálmodott koncerten. A magyar, jiddis, arámi, héber és szefárdi dalok és magyar nyelvű versek az előadók szándéka szerint szinte egymásba folynak – úgyhogy alig lehet észrevenni, hogy mikor kezdődik egy vers, és a műsor mikor folytatódik népzenével. Közreműködnek: Bíró Eszter – ének; Födő Sándor „Fodo” – harmonika, ütőhangszerek; Hámori Máté – gitárok; Cserta Balázs – fúvós hangszerek (tárogató, klarinét, furulya, szoprán szaxofon); Szabó Dani – cimbalom.

22:30, 23:00, 23:30, 24:00, 00:30 és 01:00 órakor kezdődnek a vezetett séták a Dohány utcai zsinagógában.

22.30, 23.00, és 23.30 órakor indulnak
a rendhagyó éjszakai séták a zsidónegyedben a Zachor Alapítvány diákönkénteseinek vezetésével. Egy-egy sétán legfeljebb 20 fő tud részt venni, ezért kérjük, hogy a sétára előre regisztráljon a zsidonegyedsetak@gmail. com címen. A séták a MAZSIHISZ Síp utcai székházától, a Goldmark terem elől indulnak.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk.

[popup][/popup]