A Holokauszt túlélő és a szexmunkás

Írta: Szombat - Rovat: Film, Holokauszt, Kultúra-Művészetek

Ed Asner, sokszoros Grammy díjas filmszínész egy megözvegyült Holokauszt túlélőt játszik a pénteken bemutatott Tiger Within, c. filmben, aki – a történet szerint – házába fogad egy hajléktalan 14 éves szexmunkást. Asner 2021 augusztusában 91 évesen halt meg.

A Menemsha Films által forgalmazott játékfilmben az idős Samuel együttérzést és kedvességet tanúsít az újonan bevándorló Casey irányába, akit a 14 éves Margot Josefsohn alakít. Együtt élik meg a félelmet, megbocsátást, gyógyulást és megbékélést. A filmet Rafal Zielinski rendezte, a forgatókönyvet Gina Wendkos írta.

„Az élete során átélt tömérdek nehézség és szenvedés dacára Samuel szívében csodálatos módon ott a parázs, ami arra ösztökéli, hogy segítsen a lányon, közeledjen hozzá és megmentse őt… A film az emberi kapcsolatokról, melegségről, szeretetről és felelősségről szól.” Így nyilatkozott Asner – nem sokkal elhunyta előtt – a filmről.

Zielinski, aki független filmjével aratott elismerést, azt nyilatkozta: „Samuel legyőzi a lány iránti gyűlöletét, és szeretetét nem köti föltételhez. Ez a legnagyobb ajándék, amit ember kaphat: az, amit ő is megígért feleségének – hogy halála előtt megbocsát mindenkinek.”

Asner egyike a televíziózás legendáinak: hét Emmy-díjat nyert és mellette húsz jelölése volt.

Zielinski a  Tiger Within. forgatását megelőzően széles körű kutatómunkát végzett: számos tudóssal, szakértővel és vallási vezetővel konzultált a megbocsátás témájában. New York és Los Angeles utcáin több száz járókelőt kérdezett meg arról, hogy számukra mit is jelent a megbocsátás, és a kérdést középiskolás diákoknak is föltette. Az interjúk és videók megtekinthetők a film   honlapján..

Egy 2020-ban készült    tanulmányból  kiderül, hogy a felnőtt fiatal amerikaiak közel kétharmadának fogalma sincs arról, hogy a Holokauszt során hatmillió zsidót pusztítottak el, és a kérdezettek több mint egytizedének véleménye szerint a zsidók voltak az okai a Holokausztnak. Egy másik, 2022-ban közzé tett   vizsgálat   szerint a az USA és Kanada általános- és középiskolás diákjainak mintegy harmada nem biztos abban, hogy a Holokauszt megtörtént, ám ha igen, a történet eltúlzott vagy mondvacsinált.

Tiger Within – Official Trailer

Starring Ed Asner | Directed by Rafal Zielinski | Written by Gina Wendkos (The Princess Diaries, Coyote Ugly) Coming Soon from Menemsha Films http://www.MenemshaFilms.com

Algemeiner – Bassa László

 

[popup][/popup]