585,000 m2 – A budapesti zsidónegyed múltját és jelenét bemutató multimédia kiállítás nyílik New Yorkban

Írta: Szombat - Rovat: Kultúra-Művészetek

A Balassi Intézet – New York-i Magyar Kulturális Központ szervezésében 585.000 m2 címmel nyílik a budapesti Zsidónegyed múltját és jelenét bemutató multimédia kiállítás 2016. április 7-én, a régi manhattani zsidónegyedben található WhiteBox Művészeti Központban. A tárlat a VII. kerület ikonikus terein keresztül mutatja be a Zsidónegyed történetét, a második világháborút megelőző időszaktól egészen napjainkig.

585000 m2 - A mixed Media Exhibition on the History and Present of the Jewish Quarter of Budapest_Image1by Éva Szombat

Az 585,000 m2 című kiállítás a VII. kerületi Zsidónegyed kilenc szimbolikus terének segítségével teremt dialógust múlt és jelen között, s  tárja fel a negyed történetét, annak állandó változásait és a változásokban álló állandóságát, a második világháborút megelőző időszaktól kezdve egészen napjainkig.  A cím a Zsidónegyed alapterületére utal, arra a sűrű városi közegre, melyet átitat az urbánus kultúra, a vallási újjáéledés és a közösségi élet. A kiállítás középpontjában álló épületek a zsidó élet három alapvető, kultikus terét szimbolizálják: a szakrális, a közösségi és az organikus kisvállalkozásokat.

Az épületek létére és funkcióira egy-egy videó reflektál, melyek változatos technikai megoldásokkal, hol absztrakt, hol direkt módon ragadják meg mindazokat a történeteket, melyeket a negyed falai magukban hordoznak. A tárlat az ikonikus terület történelemformáló szerepére is felhívja a figyelmet úgy, hogy egyszerre közvetít a múlt és a jelen, a történelem és a művészet, valamint a művész és a társadalom között.

585000 m2 - A mixed Media Exhibition on the History and Present of the Jewish Quarter of Budapest_Image2 by Éva Szombat

A Zsidónegyed sokszínűségét tükrözik a közreműködő művészek által használt művészeti stratégiák. A személyes történetek ugyanúgy megjelennek ezekben a vizuális alkotásokban, mint a kollektív kulturális emlékezet darabjai. A kiállításnak művészeti, történeti és technikai szempontból is több rétege van. Az archív fotók, Szombat Éva kortárs felvételei, a konceptuális videó munkák és Kalotás Csaba a negyed hangulatát megidéző zenei kompozíciója mind a negyedbe invitálják a látogatókat, hogy megismerjék az egyes terek izgalmas, különleges szintről szintre építkező portréit. Ezek a rétegek mutatják meg az új generáció útját a múlt el- és befogadásában. Az elmúlt évtizedben hatalmas átalakulást megélt Zsidónegyed – mely ma Budapest egyik legfontosabb kulturális viszonyítási pontja – egy egész generáció, köztük a felkért művészek karakterét és identitását is formálta, alakította az elmúlt időszakban.

585000 m2 - A mixed Media Exhibition on the History and Present of the Jewish Quarter of Budapest_Image3 by Éva Szombat

Résztvevő művészek: Flohr Zsuzsi (Mikve), Szemző Zsófia (Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga), Szirmai Márton (Kisüzem), Halász Dániel (Fészek Művész Klub), Illés István (Wesselényi utcai Iskola), Csordás Levente partnerségben az Airplan X Kickass Factory-val (Orczy-ház, Madách Ház), Varju Tóth Balázs (Átjáróházak), Csiszár Mátyás (LUMEN), Kopasz Milán (Kőleves) valamint Kalotás Csaba (zene) és Szombat Éva (fotó).

Kurátorok: Ausztrics Andrea, kutató, média művész és Vadász Zita Mara, kurátor, Balassi Intézet – Magyar Kulturális Központ, New York

Balassi Intézet – Magyar Kulturális Központ, New York partnerei: WhiteBox Art Center, New York; Tom Lantos Intézet, Magyarország Főkonzulátusa, New York; Külgazdasági és Külügyminisztérium; Magyar Turizmus Zrt. New York-i képviselete, NYSCA, New York State Council on the Arts és DCA, New York City Department of Cultural Affairs.

Kapcsolódó Facebook események:

https://www.facebook.com/events/1514242538884962/

https://www.facebook.com/events/1752907438273044/

https://www.facebook.com/events/108988322835864/

 

 

Címkék:kiállítás, New York, zsidónegyed

[popup][/popup]