Sarah Gancher: Hét a hétben – színházi eseménysorozat a budapesti zsidónegyedről.

Írta: Szombat - Rovat: Kultúra-Művészetek

A “Hét a hétben” Sarah Gancher amerikai drámaíró és független magyar
művészek együttműködése eredményeként megvalósuló projekt, mely hét
olyan színházi eseményt foglal magába, melyek a régi pesti zsidó negyed
múltját és jelenét vizsgálják.

2011. december 20-27 között a Negyed6Negyed7 fesztiválon, felolvasó színház keretében, Dömötör András rendezésében bemutatásra kerül a „Hét a hétben”
projektben: 2011. december 20-án a „Széder” című színmű.


A “Hét a hétben” Sarah Gancher amerikai drámaíró és független magyarművészek együttműködése eredményeként megvalósuló projekt, mely hétolyan színházi eseményt foglal magába, melyek a régi pesti zsidó negyedmúltját és jelenét vizsgálják.

A színdarabot a Színház és Filmművészeti Egyetem diákjai, valamint elismert színészek közösen mutatják be. A produkció a MAROM, a Városi Színház, a Sirály és a SZAKKÖR együttműködéseként jön létre a N6N7 Fesztivál keretén belül.

Budapest, 2003. Az ÁVH egykori épületében, az Andrássy út 60-ban megnyílik a Terror Háza múzeum. Erzsike ég a vágytól, hogy végre megnézze a múzeumot, hiszen a kommunista rezsim alatt titkárnőként dolgozott az épületben. Arra ekkor még egy csöppet sem nem számít, hogy saját fényképét fedezi majd fel a „Gyilkosok falán”. Pár órával később Erzsike élete első széder estéjén találja magát, amit amerikai szomszédjuk tart a szekuláris zsidó család számára. A pászkavacsora tiszteletbeli vendége Erzsike lánya, Judit, aki 13 éve nem járt édesanyjánál.

Ahogyan a széder este rítusai az elnyomás és felszabadulás metaforáit fokozatosan előhozzák, Erzsike saját kommunista múltjával kapcsolatos emlékeivel küzd. Szorongását egészed addig titkolja, míg ki nem derül, hogy lánya, Judit a Terror Házában dolgozik…

[popup][/popup]