Jelinek-napok a Trafóban

Írta: - Rovat: Kultúra-Művészetek

Háromnapos programsorozatot szentel a Trafó a rasszizmus kérdésének március 8. és 10. között: a neves kortárs író, Elfriede Jelinek darabjai mellett a programban szerepel drámapedagógiai foglalkozás, beszélgetés, előadás a “kedélyes zsidózásról”. A programok egy része ingyenes.
 

19.00-00.30 Elfriede Jelinek: Sportdarab
A bécsi Burgtheater legendás előadása Einar Schleef rendezésében felvételről
Ingyenes program
Ez a bravúros maratoni előadás, a nagy német rendező 1996-os munkája emelte be a színházi kánonba Elfriede Jelineket (akit korábban a jobboldali osztrák lapok „saját fészkébe piszkító” árulónak bélyegeztek), ezzel vált Jelinek a kortárs német nyelvű drámairodalom egyik legjelentősebb képviselőjévé.

Szabadegyetem: A másság gyűlöletének patológiája
Ingyenes program 19:00 órától
20:30 Fischer Eszter, pszichológus előadása Nincs többé kedélyes zsidózás, avagy mit tanulhatunk a németektől címmel
22:00 Elfriede Jelinek: Rohonc/ Rechnitz
felolvasószínház a HoppArt társulatával
Belépőjegy: egységesen 1000 Ft

1945. március 24. Az orosz csapatok már csupán néhány kilométerre voltak az osztrák-magyar határon fekvő kisvárostól, Rohonctól, amikor a helyi kastély úrnője, Batthányi grófnő egy jó kedélyű vadászünnep keretében szeretőjével, Joachim Oldenburggal és családi barátjával, a helyi náci párt vezérével, Franz Podezinnel száznyolcvan kiéhezett és tönkregyalázott zsidó munkaszolgálatost agyonlőtt, majd egy tömegsírban elkapart. A háború után az osztrák hatóságok több eljárást is indítottak a bűnösök ellen, de miután néhány koronatanút megöltek, a többiek is elálltak a vallomástól. A tettesek egyetlen napot sem töltöttek börtönben a példátlanul kegyetlen mészárlásért. A tömegsírt máig nem találták meg. Elfriede Jelinek a müncheni Kammerspiele felkérése írta a darabot, amely a 2009-es Őszi Fesztiválon vendégszerepelt Budapesten. 

Fordította: HALASI Zoltán
Szereplők: HERCZEG Tamás, LUKÁTS Andor, MÁTHÉ Zsolt, POGÁNY Judit, RADNAY Csilla, TAKÁCS Nóra Diána
Kreatív producer: LENGYEL Anna
Produkciós asszisztens: CSÓKA Tímea
Rendező: POLGÁR Csaba

Konfliktusfeldolgozás a drámapedagógia eszközeivel
18:00 Drámapedagógiai bemutató a cigánygyűlölet témájára roma és fehér fiatalokkal
Ingyenes program
A hétesi romatelep Magyarország egyik legszegényebb cigány közössége. Feuer Yvette színész és drámapedagógus lassan egy éve dolgozik velük a kisgyerekektől a fiatal felnőttekig. A PanoDráma felkérésére tíznapos műhelymunka formájában dolgozza fel a cigánygyűlölet témáját hétesi és budapesti roma és fehér fiatalokkal. A bemutatót beszélgetés követi.

20:00 Elfriede Jelinek: Kézimunka (Stecken, Stab und Stangl) – Műhelybemutató
Bemutató: 2010. április 21.
Belépőjegy: egységesen 1000 forint 

Szereplők: CSÁKÁNYI Eszter, SCHERER Péter, SZALAY Marianna
A workshopot vezeti: PEJÓ Róbert és/and LENGYEL Anna
Produkciós asszisztens: CSÓKA Tímea
A PanoDráma áprilisi bemutatóját egyhetes workshoppal készítjük elő, ennek összegzését láthatják a nézők ezen az estén.

A Nobel-díjas drámaírónő első hazai színpadi bemutatója Jelinek első konkrét társadalmi eseményre reagáló drámája:1995-ben egy rasszista bombája négy fiatal romát gyilkolt meg Burgenlandban. Jelinek elítéli a tettet, amelyet a fajgyűlölő kisebbség tagja követett el, de még inkább elítéli a többségi társadalom álságos gyászszónokainak és belenyugvóinak kórusát, hisz nekik köszönhetően az élet úgy megy tovább, mintha mi sem történt volna.

A díjnyertes fiatal német-magyar filmrendező, Pejó Róbert első színházi munkája témájában itthon legismertebb filmjéből, a romániai cigánytelep nyomorát bemutató Dallas Pashamendéből merít, formájában, az előadás színházi nyelvében azonban Elfriede Jelinek szerepekre alig osztott, költői szövegfolyama játssza majd a főszerepet. A PanoDráma produkciója a Magyarországon fájdalmasan aktuális téma mellett a kortárs magyar színház egyik legizgalmasabb jelenségét vizsgálja: a fiatal filmrendezők (Mundruczó, Török, Gigor, Hajdu) megjelenését a magyar színpadokon.panodrama/blogspot

22:00 Kerekasztal beszélgetés az alkotókkal és meghívott vendégekkel, többek között Vágvölgyi B. Andrással .

Részletek itt tekinthetőek meg!

[popup][/popup]