Jordi Savall, Montserrat Figueras és a Hespèrion XXI

Írta: A lélek zarándoklata – a keleti és nyugati zene párbeszéde - Rovat: Kultúra-Művészetek

Jordi Savall különleges szín korunk régi zenei palettáján. Pályájának eddigi négy évtizedében több olyan területet térképezett fel és tett ismertté, amelyet őelőtte senki más. Ez szorosan összefügg származásával: Európa kulturálisan egyik legizgalmasabb területén, az Ibériai-félszigeten született. 

 

2009. november 11. szerda 19:30 óra

A katalán művész kezdetben viola da gamba-játékosként lett világhírű és járult hozzá a hangszer reneszánszához. Ő a szólistája a Gérard Depardieu főszereplésével készült, Minden reggel című film zenéjének, amelyet lemezen a klasszikus zenei átlaghoz képest kiugróan nagy számban, több mint egymillió példányban adtak el.

Savall ma már karmesterként is a középkori, a reneszánsz és a barokk zene egyik legnépszerűbb tolmácsolója, sőt a bécsi klasszikus és a romantikus alkotások sem állnak távol tőle. E rendkívül széles repertoár megszólaltatására három zenekart is létrehozott, természetesen mindegyiket korhű hangszerekkel. Legfontosabb közülük a Hespèrion XXI, amellyel Savall már-már a világzenéig tágította a régi zene határait. Az általa vezetett, vonós, pengetős és ütős hangszerekkel kísért „zenei hódító hadjáratok” eredménye számos rendkívül izgalmas tematikus lemez, amelyek műsorai például Kolumbusz Kristóf, Jeruzsálem városa, Don Quijote, a spanyol és a francia királyok udvarai, Xavéri Szent Ferenc és a földrajzi felfedezések köré épülnek.

 

 

2008-ban az Európai Unió a kultúrák közötti párbeszéd nagykövetének, az UNESCO pedig békenagykövetnek nevezte ki Jordi Savallt és énekművész feleségét, Montserrat Figuerast, akikhez az utóbbi időben két gyermekük, Arianna (hárfa, ének) és Ferran (theorba, ének) is egyre gyakrabban társul a méltán népszerű produkciókban.

A koncertet 18.30 órai kezdettel a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben „Előhang” címmel beszélgetés előzi meg, amelyen a fellépő művészekkel és a műsoron szereplő művekkel ismerkedhetnek meg közelebbről az előadásra jeggyel rendelkezők.

Időpont: 2009. november 11. szerda 19:30 óra
Helyszín: Művészetek Palotája – Bartók Béla Hangversenyterem
Pontos cím: Budapest IX. ker., Komor Marcell u. 1.
Jegyárak: 1700.- 3100.- 4800.- 5900.- Ft
[popup][/popup]