Jonathan Littell: Jóakaratúak

Írta: KönyvESték a Holokauszt Emlékközpontban - Rovat: Kultúra-Művészetek

Az áprilisi Könyvfesztiválon mutatta be a Magvető Könyvkiadó Jonathan Littell: Jóakaratúak című könyvét, amely a holokausztról szól – az elkövetők nézőpontjából elmesélve. Az eredetileg a Gallimard-nál megjelentetett könyv fikció: egy volt SS-tiszt önéletrajz-szerű története.

 

2009. szeptember 17. csütörtök, 18:00 óra

Az eredetileg a Gallimard-nál megjelentetett könyv fikció: egy volt SS-tiszt önéletrajz-szerű története. Főhősét, Aue-t a szerző úgy alkotta meg, hogy elképzelte, ő maga miket tett volna, ha a háború előtti Németországban születik és nácinak áll. Aki elképzeli a nácit: zsidó lengyelországi menekültek gyereke.

Hiteles ez a narratíva?   Valóban perverzek voltak a nácik?  Jó regény ez a közel 1200 oldalas könyv, melynek olvasása közben az olvasó gyomrával küzd – a könyvet mégsem bírja letenni?  Efféle kérdésekről fogunk beszélgetni szeptember 17-i KönyvESténken egy irodalmárral, egy szociálpszichológussal és egy történésszel.

Vendégeink:
Bojtár B. Endre, Erős Ferenc és Karsai László

Beszélgetőtárs:
Pécsi-Pollner Katalin irodalomtörténész                                          

A 2006-ban megjelent könyvet két rangos francia elismeréssel, a Goncourt-díjjal és a Francia Akadémia regény-nagydíjával is jutalmazták.
 
Littell bevallása szerint művét Claude Lanzmann Shoah című filmje mellett egy nácik által kivégzett partizánról készített fotográfia ihlette. A regény Franciaországban az elmúlt három év során alatt több mint húsz kiadást megért, közel másfélmillió példányban fogyott, és azóta több más nyelven is sikert aratott.

„…A kétharmadánál járok. elképesztő mű, történészi alaposság, hihetetlen műveltség, eredeti kérdések és válaszok. néha túlírtnak tűnik, de egyelőre jól bírom.”

„Olyan szinten durván élethű a könyv, hogy olvasás közben sokszor lettem fizikailag rosszul, kerülgetett a hányinger csakúgy, mint Maximilien Aue-t…”


A könyv a rendezvény előtt és után megvásárolható a kávézó könyves tékájában.

Szeretettel vár minden érdeklődőt a KönyvESték sorozatszerkesztője és házigazdája:

Pécsi-Pollner Katalin irodalomtörténész

Időpont: 2009. szeptember 17. csütörtök, 18 óra
Helyszín: a Holokauszt Emlékközpont kávézója
Pontos cím: Budapest IX. ker., Páva utca 39.   

 

[popup][/popup]