Timna Brauer és az Eilias Meiri Ensemble

Írta: Szombat - Rovat: Kultúra-Művészetek

A zsidó zenét gyakran azonosítják a klarinéttal, a jiddis nyelvvel és a klezmer muzsikával, vagyis a közép-európai zsidóság kultúrájával. Célunk, hogy bemutassuk a az arab, balkáni, spanyol és indiai hatások által gazdagított, változatos hangzásvilágú zsidó zenét, hiszen a zsidóság évszázadokon keresztül, a világ minden táján szétszóródtatott.

 

A Zsidó Nyári Fesztivál programjából ajánljuk

 

A “Dalok Jeruzsálemből” című koncert részben hagyományos jemeni- , spanyol- és kelet-európai zsidó énekeken alapszik. Ugyanakkor zsidó, keresztény és muzulmán dalokkal is kerestük a közös gyökereket.

Ezek a vallási és kulturális átfedések megszabadítják a régebbi műveket néha merev, múzeumszerű vázuktól. A kortárs zenei feldolgozás új életet lehel a már-már elfeledett dallamokba, megtartva a művek eredetiségét, lényegét.

Timna Brauer.jpg

Az együttest a népzene -, a klasszikus- és a jazz zene kiválóságai mind-mind saját zenei örökségükkel gazdagítják. A hagyományos zenei repertoár kibővítése némileg idegen elemekkel új és modern dimenziót kölcsönözhet az előadásnak. A koncert eredeti szerzeményeket is tartalmaz, amelyek ezekből a gyökerekből táplálkoznak.

A “Dalok Jeruzsálemből” című előadás egyben tisztelgés a nagyapáim előtt is: Simon Brauer Litvániában született; Jechiel Dhabani pedig Jemenből gyalogolt az akkori Palesztinába a múlt században és Herzel Tivadar – a cionizmus alapítóatyja – kocsisaként is tevékenykedett. Mindketten kiváló zenészek voltak. Európai és keleti dalkincseik inspiráltak és egyben gazdagították zenei világomat.

A “Timna” név jelentése “Jemen” héberül.

Közreműködnek:
Timna Brauer: ének (Izrael/Ausztria)
Elias Meiri: billentyű, ütőhangszerek (Izrael)
Courtney Jones: dob, acéldob (Trinidad, Tobago)

Időpont: 2009. szeptember 2. szerda, 19:00 óra
Helyszín: Dohány utcai zsinagóga
Pontos cím: Budapest VII. ker., Dohány u. 2.
Jegyárak: 2900, 3500, 4500, 5900 Ft.
További információ

 

[popup][/popup]