Leonard Bernstein: Mise

Írta: Szombat - Rovat: Kultúra-Művészetek

Bernstein miséjét 1971. szeptember 8-án, a washingtoni Kennedy Center felavatásakor mutatták be. A mű John Kennedy iránti tiszteletből és szeretetből, özvegye felkérésére született.

Leonard_Bernstein_1971.jpg

Leonard Bernstein (1971)

„Úgy érzem, egész életemben ezt a művet írtam. […] Mindig is érdekelt a katolicizmus, minden szempontból, hasonlóságával és eltéréseivel a zsidó és más vallásoktól.Különösen XXIII. János pápasága idején, amikor valóban úgy tűnt, hogy a katolikus egyház vezető szerepet vállal bizonyos mozgalmakban: az igazságosságért, egyenlőségért – és mindazért, amiről álmodunk és amiért dolgozunk, de sohasem tudjuk egészen, hogyan érjük el. […] Én mind a Kaddisht, mind a Misét lényegileg vallásos megnyilatkozásnak tartom, de nem olyan műveknek, amelyeket a tételes vallások keretein belül kellene előadni. […] Ami mondanivalóm volt, azt megírtam. Magyarázza mindenki úgy, ahogy akarja!” Leonard Bernstein

Az előadáshoz kapcsolódó Műhelybeszélgetésen, október 29-én 17.30 órai kezdettel a Művészetek Palotája Előadótermében különféle művészeti ágak jeles képviselői és más meghívott vendégek beszélgetnek Fenyő Gábor zenei szerkesztő vezetésével.

A Műhelybeszélgetések nyilvánosak, a belépés díjtalan.

Közreműködnek:
Egyházi Géza, Homonnay Zsolt, Kerényi Miklós Máté, Kökény Pál, Mikecz Kornél, Ozsgyáni Mihály, Schwimmer János, Serbán Attila, Szabó Dávid, Szemenyei János, Bódi Barbara, Lukács Anita, Peller Anna, Sas Éva – ének,
Zuglói Filharmónia – Szent István Király Szimfonikus Zenekar és Oratóriumkórus, a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola növendékei (karigazgató: Tóth Márton)

Díszlet: Túri Erzsébet
Vezényel: Záborszky Kálmán
Rendező: Böhm György

Időpont: 2008. november 11. kedd 19:30 óra
Helyszín: Művészetek Palotája – Nemzeti Hangversenyterem
Pontos cím: Budapest IX. ker., Komor Marcell u. 1.
Weboldal: www.mupa.hu
Jegyárak: 1500.- 3100.- 4500.- 5600.- Ft

 

[popup][/popup]