Zsidó művészeti napok Budapesten

Írta: Szombat - Rovat: Közösség

Október közepétől december végéig “különleges előadásokkal és egyedi felállású zenei formációkkal” várja a közönséget a Zsidó művészeti napok (ZsiMü) programsorozata több budapesti helyszínen, köztük a MOM Kulturális Központban és a Frankel Zsinagógában.

Vadas Vera, a Zsidó Mûvészeti Napok igazgatója a programsorozat sajtótájékoztatóján, a VII. kerületi Mazel Tov étteremben  (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Vadas Vera, a Zsidó művészeti napok igazgatója a rendezvényt beharangozó csütörtöki budapesti sajtótájékoztatón elmondta: 2016-ban rendezték meg először a programsorozatot, amely az idén – a világjárvány miatt több halasztás után – rendhagyó módon októbertől decemberig valósul meg. Hozzátette: fel vannak készülve arra is, hogy akár online valósítsák meg a programokat.

A ZsiMü elsődleges feladata, hogy életben tartsa és népszerűsítse a zsidó kultúrát, megmutassa sokszínűségét.

Az első program október 17-én a Budapest Bár koncertje lesz a MOMKultban, ahol a 11 énekessel fellépő zenekar vendége Grecsó Krisztián író lesz.

November 27-én a Karády Katalinról szóló Ópiumkeringőt tűzi műsorára a ZsiMü, szintén a MOMKultban. A legendás dalok Fekete-Kovács Kornél vezetésével, a Modern Art Orchestra kíséretében hallhatók. Az énekesnőt Pataki Szilvia színésznő formája meg, aki elmondta: egy színházi előadás, egy jazzkoncert és egy film elegye az előadás, amelyben 13 dal hangzik el. A produkciót Lengyel Ferenc írta és rendezte.

Hanuka első napján, november 28-án délelőtt családi esemény várja a gyerekeket és szüleiket a Frankel Zsinagógában. Bíró Eszter és zenekara hanukai dalokat szólaltat meg gyerekek fellépésével.

December 2-án klasszikus zenei program, az Aranykor című hangverseny várja a közönséget a Zeneakadémián. Az est főszereplője két nemzetközi hírű művész, Korcsolán Orsolya hegedűművész és Bonnyai Apolka zongoraművész, akik Goldmark Károly, Erich Korngold és Liszt Ferenc műveiből adnak elő műsort.

Mácsai Pál színművész, aki rendszeres fellépője a Zsidó művészeti napoknak, december 8-án a Befogad és kitaszít a világ című Villon-estet mutatja be Huzella Péterrel a MOMKultban. A műsor sok fordítást használ: József Attila, Szabó Lőrinc, Illyés Gyula, Mészöly Dezső és Vas István szövegei mellett Faludy György átiratai is hallhatók lesznek az esten, amelyen Mácsai Pál énekel és gitározik is.

December 9-én Kováts Kriszta énekesnő Biblia-Show című lemezbemutató koncertjét is a MOMKultban láthatja a közönség. A lemezen 16 dal kapott helyet, amelyek témái között van Noé bárkája, a bábeli torony, a fáraó álma és a betlehemi csillag története. A dalszövegíró Fábri Péter, Kováts Kriszta állandó alkotótársa, a zene Wolf Péter munkája.

December 22-én a MOMKultban Horgas Eszter fuvolaművész új koncertjének bemutatója lesz, amelynek címe IMAGINE – fenegyerekek, akik megváltoztatták a világot. Többek között Freddie Mercury, John Lennon, Paul Simon, Gershwin, a Doors, Madonna és Zaz világába pillanthat be a közönség a Class Jazz Band kíséretével. Az est másik szólistája Falusi Mariann énekesnő, a játékmester pedig Kálloy Molnár Péter színművész.

HanukAkusztik! címmel december 26-án a Cotton Club Singers unplugged koncertje hallható a MOMKultban. A programsorozatot december 27-én Náray Erika és művészbarátai, Peller Anna és Peller Károly Időutazás – dalok és sztorik az Oscar-díj történetéből című estje zárja.

MTI

[popup][/popup]