Sztárok az idei budapesti Limmud Fesztiválon

Írta: Szombat - Rovat: Közösség

Magyarországon először a három napos Limmud Fesztiválon mutatják be a To Dust című filmet, Röhrig Géza és Matthew Broderick új, sikeres művét, s itt lesz a Schindler listája producere is.

Az idei Limmud Fesztivált a „nyelvújító” filmművészekkel való találkozások, beszélgetések teszik majd remélhetőleg hosszú időre emlékezetessé annak jegyében, hogy a zsidó témájú mozi új, európai reneszánszát éli. Ez talán épp annak köszönhető, hogy a filmvilág hamar válaszolt arra a nemzedékek közti párbeszédre, amely a zsidó világot új lendületbe hozta. Néha higgadtan, többnyire szenvedélyesen vitázunk a változó világról, a nemzedékváltásról, a fiatalok és a nők erősödő szerepvállalásáról, a világra nyitottság és a megmaradás feszültségéről. Az új, zsidó témájú filmekről beszélgetve ezt a párbeszéd kerül az idei Limmud Fesztivál középpontjába – fogalmaz a Limmud Magyarország fesztivál-beharangozó közleménye.

Október utolsó hétvégéjén a fesztivál előadói, meghívottjai között lesznek az Oscar-díjas Saul fia alkotói, az 1945 című filmet ihlető novella szerzője, Szántó T. Gábor író, forgatókönyvíró, Ari Folman izraeli filmrendező, Avner Shavit író, Branko Lustig, a Schindler listája producere, valamint Groó Diana és Szász János. Magyarországon először ezen a rendezvényen mutatják be a To Dust című filmet, Röhrig Géza és Matthew Broderick új, sikeres művét.

Az említett alkotókon kívül előadást tartanak a régi, nagy Limmudok résztvevői: Heisler András, Horányi Gábor, Konstanty Gebert, Toronyi Zsuzsa, Gábor György, Balla Zsolt, Fritz Zsuzsa, Balázs Gábor, Mircea Cernov, Kovács András, Kenesei Marcell, Ausztrics Andrea, és jönnek a jövő Limmud sztárjai, az új fellépők közt lesz Bedő Viktória New York-i, és Kántor Anita berlini rabbinövendék.

A sok okos beszélgetés és izgalmas mozizás mellett persze buli is lesz bőven: a résztvevők YouTube sztárokat kukkolhatnak és GIF-eket készíthetnek, táncolhatnak, jógázhatnak, és jó zsidó szokás szerint persze jókat esznek és isznak majd, elvégre a Limmud zsidó ünnep. A gyerekeket a Bálint Ház mókacsapata fogja szórakoztatni kivilágos-kivirradtig, mert ha Limmud van, akkor: nincs alvás!

A fesztivált a Limmud Magyarország rendezi október 26-28 között az Európa Tanács Budapesti Ifjúsági Centrumában (II. kerület, Zivatar utca 1.). További információk, részletes program, hely- és szállásfoglalás a www.limmudfesztival.hu oldalon.

[popup][/popup]