Savuot- A Bálint Ház éjszakája

Írta: Szombat - Rovat: Közösség

Savuot a Tóra adás ünnepe. Ilyenkor végigtanuljuk az éjszakát – így tesszük jóvá, hogy a hagyomány szerint nem sikerült ébren megvárnunk a Tórát. Beszélgetünk, vitatkozunk, együtt gondolkozunk.
Az idei téma a nő és a férfi. Mit jelent férfinak illetve nőnek lenni ma, és mit jelentett őseik idejében? Mit mond a vallás, a tudomány és a művészet a nemekről, a nemi szerepek változásáról?

 

RÉSZLETES PROGRAM

20:20 – 20:30  Fritz Zsuzsa Tanéjnyitó

20:30 – 21:45
Bácskai Juli író, színre álmodó, pszichológus PSZICHOSZÍNHÁZA
Nőkről és férfiakról című előadás
„Nem a te életedet boncolgatjuk, de beletrafálhatunk. Nem a miénket teregetjük, de nagyon ott leszünk!”

Improvizáció csipetnyi pszichoterápiával. A főszerepekben: Kakasy Dóra és Molnár Gusztáv. Közbehegedül: Bóna János.

Regisztrációhoz kötött: www.balinthaz.hu/pszichoszinhaz
22:00 – 22:45 

Darvas István rabbi és Iványi Gábor lelkész: Ádám és Éva

Az első emberpár kapcsán beszélgetünk a két (?) teremtéstörténetről, a bűnről (?), melynek következtében el kellett hagyniuk az Édenkertet, a Lilit-legendáról, és arról, hogy mindez miért lehet érdekes napjainkban.

György Péter esztéta, médiakutató, egyetemi tanár: Nem megy lélek nélkül

Előadás a lélek és a test problémájának vitathatatlan jelenlététről a kortárs médiakultúrában, a férfi és a női szerepekben.

Oltai Kata művészettörténész, kurátor: A női szempont a családportrék tükrében

A társadalmi rend érdekében a nők kulturálisan felépített és évszázadok óta életben tartott identitását a család és a házimunka primátusában hangsúlyozzák, melyhez a belépőjegyet feleségként kapják meg. A nő, mint anya, feleség, hátország; a nőiesség (és férfiasság) szerepmodelljei átalakulásának vizsgálata kortárs fotográfiai példákon keresztül.

23:00 – 23:45 

Raj Ferenc rabbi, Bét Orim Reform Zsidó Hitközség, Berkeley Beth El Közösség: Nő és férfi – zsidó módon az egyenlőtlenségek ellen. Mit tanulhatunk az amerikai zsidóságtól?

1972-ben avatták fel Sally J. Priesandot, az első női rabbit az Egyesült Államokban. Az azóta eltelt 45 évben az amerikai zsidóság minden irányzatában pozitív változások történtek és a nemek közötti egyenlőtlenségek elhomályosultak. Közreműködik Polnauer Flóra kántor.

Deutsch Péter rabbi: Férfi és nő a neológia értelmezésében 

A zsidó vallás irányzatai sem vélekednek egységesen a női és férfi szerepekről. Vajon a neológia mit gondol a nemekről, a családról, a kapcsolatokról?

Zev Paskesz rabbi: Férfi és nő az ortodoxia tükrében 

A teremtés művének befejezése. A teremtés koronájának megkoronázása. Avagy ki a teremtés koronája, és hogy is fejeződött be a Nagy Mű?

00:00 – 00:45 

Wéber Edina judaista, Talmud nem csak nőknek: Isten számolja a nők könnyeit?!

Hol a nők helye? A konyhában vagy a zsinagógában? A családban a férfi támogatása a feladata? De mit ér egy nő férj nélkül?

Réz Anna filozófus: Mi a baj a nemi sztereotípiákkal? 

Számtalan tudatos és tudattalan előítélet munkál bennünk azzal kapcsolatban, hogy milyenek a nők és milyenek a férfiak. Előadás a férfiasról és nőiesről, genderről és társadalmi hierarchiákról.

Herczog Noémi kritikus: A kiválasztottak színházától a lúzerekig 

A 90-es évek elején fordulat következik be a színházban: a Színész-Isten és a Színész-Istennő mellett megjelenik a színpadon a kicsi és tökéletlen ember. Vele pedig a pech, a kudarc, az amatőrök és a dilettánsok. Mindez magával hozta a demokratikus fordulatot a kortárs színház férfi- és nőábrázolásában.

01:00 – 01:45 

Rubin Eszter író, gasztroblogger: A fuvolista – Felolvasószínházi előadás Rubin Eszter Bagel című regénye alapján

A gasztronómia és a színház, a zene és a narratív történetmesélés szinkópáit ötvöző előadás.
Léna: Kálóczi Orsolya, Fuvolista: Nagy Judit, Dramaturg: Tóth Réka Ágnes, Rendező: Géczi Zoltán

Borgula András művészeti vezető, Gólem Színház:  Nem azt akarom, hogy elmosogass, hanem hogy el akarjál mosogatni, avagy párkapcsolatok a mozivásznon 

Amióta ember van a földön, azt próbálja elhitetni magával, hogy az együttélés a fajfenntartás záloga. Vajon ezt kommunikálja a filmművészet is?

Nádasdy Ádám egyetemi tanár, ELTE: A nyelv = di shprakh = dos loshn: miért vannak nyelvtani nemek?

A három kifejezés ugyanazt jelenti: „a nyelv”. Az első a magyar, ebben nem léteznek nemek; a második a jiddis, itt nőnemű a „sprakh” (ahogy a német die Sprache), a harmadik is jiddis, de itt egy héber szó vált jiddissé („lashón” nyelv), és – ki tudja, miért – a jiddisben semleges nemű. Mire jók a nyelvtani nemek; mi a különbség „sex” és „gender”, azaz biológiai nem és nyelvtani nem között. Miért egészen más a francia és az angol (pedig látszatra mindkettőben vannak nemek)? Vajon a magyar anyanyelvűek kevésbé érzik a férfi-nő különbséget, mint a jiddis, a héber vagy a német anyanyelvűek?

02:00 – 02:45 

Fritz Zsuzsa, igazgató, Bálint Ház: A rút, a keserű, a férfi és a király, azaz Rút könyve

Bibliodráma foglalkozás

Egy igazi „happy end”-es történet. Sávuoti bibliaolvasás a dráma eszközével. Kinn maradni nem lehet és nem is érdemes.

Büchler Tamás Minyanim programigazgató, Szochnut: „A Talmud ötven árnyalata”

Miről vitatkoztak a talmudi időkben a rabbik a nemek kapcsán, a legintimebb viszonyok szabályainak meghatározásakor? Nemek és nemiség a Talmudban, ahogy talán még soha nem hallották.

Tóth Katinka kutatási asszisztens, biológus hallgató, MTA TTK: Szex és agresszió a Kongó partjainál?

A Kongó egyik partján csimpánzok, másik partján bonobók élnek – genetikailag legközelebbi rokonaink. Szexuális viselkedésük – akárcsak a folyó jobb és bal partja –, igen különbözik egymástól. És az emberétől?

03:00 – 03:45
Toronyi Zsuzsa muzeológus, igazgató, Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár, Horányi Gábor fizikus, igazgató, Lauder Javne Iskola és Balázs Gábor eszmetörténész: Van különbség? És ha nem, miért igen?!

A férfi és nő különbségéről szóló vita zárja az estet.

 

Az előadások hossza 45 perc.

Egész éjjel lesz enni- és innivaló, amennyiben követed a kóser étkezés szabályait, akkor sem lesz gondod.

Az eseményen a részvétel díjtalan.

www.balinthaz.hu/savuot

[popup][/popup]