„Mert írva van…”

Írta: Szombat - Rovat: Közösség

Oberlander Báruch, az EMIH Vasvári Pál utcai zsinagógájának rabbija három előadássorozatot indít a Zsidó Tudományok Szabadegyeteme keretében november harmadik hetében. Az előadásokra minden érdeklődőt szeretettel várnak, aki értő vezetéssel szeretné behatóbban tanulmányozni a zsidó szent szövegeket, gyorstalpaló kurzus kertében sajátítaná el a héber olvasást és kíváncsi a héber ábécé betűi mögött rejlő szimbolikus és misztikus jelentésekre.

  

 A Talmudi viták és tórai történetek mai szemmel kurzusra olyanok jelentkezését várják, akik szeretnének jobban megismerkedni az egyik legfontosabb zsidó szent irat, a Talmud tartalmával, és elmélyedni a Tóra heti szakaszainak jelenkori üzeneteinek értelmezésében. Az ingyenes kurzusra keddenként 17.30-kor várják a jelentkezőket a Keren Or Központban (1052 Budapest, Károly krt. 20.).

November 21-én indul a 6 alkalomból álló Héber olvasási tanfolyam is, melynek során – 6 héten keresztül – minden szerdán 18 órától a rabbi maga vezeti be az tanulókat a szent nyelv alapjaiba, így a diákok biztos olvasási tudással távozhatnak a tanfolyam végén. A kurzus részvételi díja 5000 Ft, mely összeg magában foglalja a tankönyv árát is. A tanfolyam helyszíne a Keren Or Központ.

Akik pedig a héber betűk mögött rejlő misztikus jelentések iránt érdeklődnek, azok válasszák az Aleftől-dáletig – Héber betűk a Kabbala tükrében kurzust, melynek helyszíne a Vasvári Pál utcai zsinagóga. Az előadásokra 4 héten át péntek esténként az imát követő kábálát sábát utáni kiduson, az ízletes szombati falatok fogyasztása mellett kerül sor. Az eseményre ünnepnek megfelelő öltözékben érkezzenek. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Oberlander Báruch rabbi az Izraeli és amerikai jesivák elvégzése után a Central Yeshiva Tomchei Tmimim Lubavitz-ban avatták rabbivá 1988-ban.  Oberlender rabbi a Vasvári Pál utcai zsinagóga és Pesti Jesiva vezetőjeként tevékenykedik. Nevéhez fűződik számos hiánypótló mű – mint a hétköznapi, sábeszi és ünnepi imakönyvek – magyarországi kiadása és több vallásjogi tanulmány. Elismert háláchá szaktekintély, a Budapesti Ortodox Rabbinátus vezetője.

A kurzusokra jelentkezni a [email protected] címen vagy a 061/268-0183 elérhetőségeken tudnak az érdeklődők, ahol további információkat is kérhetnek.

 

[popup][/popup]