Holokauszt-emléknap: Fotókiállítás a Zsilipben

Írta: EMIH Kommunikáció - Rovat: Közösség

A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja alkalmából Benda Iván fotómontázsaiból nyílt kiállítás a ZSILIP-ben.

Emlékezz! (Zachor) címmel nyílt meg Benda Iván fotográfus kiállítása tegnap a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja alkalmából a ZSILIP – Roth Lenke és Simon Kulturális Központban, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) szervezésében.  Az emlékezésre hívó, holokauszt témájú fotómontázsokból összeállított kiállítást Benda Iván, az alkotó és Dr. Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija nyitotta meg, valamint köszöntőt mondott Yossi Amrani, Izrael Állam magyarországi nagykövete.

2000 óta április 16. a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja. 1944-ben a náci megszállók és a magyar államigazgatás ezen a napon kezdte meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását Északkelet-Magyarországon és Kárpátalján. A gettósítás után május közepe és július eleje között a teljes vidéki zsidóságot Auschwitz-Birkenauba, haláltáborokba deportálták.

Az emléknap alkalmából nyílt kiállítás képei az emlékezésre hívnak. Fotómontázsain Benda Iván nem egyszerűen a holokausztot kívánja bemutatni, hanem régóta megfogalmazni kívánt érzéseit, gondolatait öltötte formába a digitális technológia segítségével – szövegek és a képek újfajta egységét megvalósítva. Az alkotó több mint tíz évig dolgozott a kiállított képeken, amelyek most kerülnek először a közönség elé. Az eseményen a Classicus Vonósnégyes előadta Mozart Dissonance quartetjét, és Szabó Máté, a Miskolci színház művészeti vezetője elszavalta Radnóti Miklós VII. Eclogáját.

Benda Iván megnyitójában elmondta, hogy a jelen lévő 94 éves Konrád György, a Classicus Vonósnégyes brácsásának családja is a holokauszt áldozatává vált. Ahogy a vonósnégyes felvezetőjéből kiderült, a zsidó naptár jelen gyászidőszakában, a gyászt fokozó élő zene meghallgatását megengedték a rabbik. Mikor kiválasztották Mozart vonósnégyesét a megnyitóra, párhuzamot vontak az első tétel sötétsége és a holokauszt borzalmai között. A második tétel világosság azonba azt üzeni, hogy az élet él és élni akar. Ezt üzennék nekünk azok is, akik elpusztultak a Soah-ban, és mi azt üzenjük nekik, hogy itt vagyunk és emlékezünk. Ez a gondolat adta a kiállítás címét is.

A kiállítás – amellett, hogy alkalmat teremt az emlékezésre – alapvető fontosságú nemcsak a múlt, de a jövő szempontjából is. Elősegíti a közösségvállalás és a szolidaritás gondolatának megerősítését, hisz eltűnőben van az a generáció, amely tanúja volt a történelem legsúlyosabb gaztetteinek, és felnőtt egy teljesen új nemzedék, amelynek már szinte semmilyen közvetlen emléke nincs a XX. század történelméről. Az alkotó által megfogalmazott gondolatokkal való személyes találkozás közvetlenebb tapasztalatot eredményezhet a holokausztról, a szubjektív perspektíva pedig átélhetőbbé teheti számukra a tragédiát, mint a puszta számok és a történelmi tények ismerete.

Az emlékezés soha nem lehet egy passzív megemlékezés, cselekedve kell tennünk azért, hogy az emberi morál egy felfelé ívelő irányt vegyen. Ezért is fontos a kiállítás helyszíne, a ZSILIP, hiszen az egykori csillagos ház helyén hamarosan megnyitja kapuit Budapest legújabb zsinagógája és közösségi központja, mely mindenki számára változatos programlehetőségeket biztosít majd – emelte ki Dr. Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija az emlékezés kapcsán.

A kiállítás megnyitóján díszvendégként részt vett Yossi Amrani, Izrael Állam magyarországi nagykövete, aki köszöntőjében hangsúlyozta, hogy a holokauszt emlékei halványulnak, közös feladnunk az emlékek őrzése, és nem szabad elfelejteni, hogy vannak hangok még manapság is, amik megkérdőjelezik a megtörtént szörnyűségeket. Ezért kiemelten fontos feladatunk, hogy a világégés borzalmait ne hagyjuk hazugságok áldozatává válni és az emlékeket adjuk át a következő nemzedékeknek is.

A megemlékezésen jelen volt Szőcs Géza miniszterelnöki főtanácsadó, Zoltai Gusztáv, a Mazsihisz volt igazgatója, Tordai Péter a Mazsihisz volt elnöke, továbbá Dr. Bagdy Gábor, Budapest főpolgármester-helyettese, Holopné Schramek Kornélia, Budapest XIII. kerületének alpolgármestere, Dr. Bajkai István, Budapest VII. kerületének alpolgármestere, valamint Dr. Monostori László atya, a Budapest-Újlipótvárosi Árpád-házi Szent Margit Plébánia kormányzója.

A kiállítás április 16-ától május 16-ig látogatható (hétfő-csütörtök: 9-17; vasárnap: 10-18) a ZSILIP – Roth Lenke és Simon Kulturális Központban (1137 Budapest, Újpesti rakpart 1.). Azért, hogy minél több diák lehetőséget kapjon a kiállítás megtekintésére, az iskolás csoportok számára a kiállítás látogatása – regisztrációt követően – ingyenes. A tárlat megtekintését követően az EMIH „Kérdezd a rabbit!” programja keretein belül az iskolás csoportok számára egy rabbi edukációs előadást tart a zsidó vallásról, kultúráról, valamint a mai zsidó közösségi életről, és a diákok feltehetik neki a zsidósággal kapcsolatos kérdéseiket.

Iskolai csoportoknak további információ és regisztráció: Ambrus Klára: [email protected] és +36 30 396 9020

Benda Iván majd négy évtizedet felölelő fotográfusi életműve mind tematikailag, mind technikai szempontból szerteágazón mutatja be a fotográfiában rejlő lehetőségeket. Tevékenysége a portré- és reklámfotótól kezdve a színházi és koncertfotográfiákon át különböző filozófiai és történelmi indíttatású sorozatok megalkotásáig terjed. A fényképezés számára eszköz egy-egy emberi történet elmesélésére.

 

[popup][/popup]