“Ezen a szombaton az a micva, ha nem megyünk zsinagógába”

Írta: Polgár György/Düsseldorf - Rovat: Közösség

Németország folyamatosan szigorodó intézkedései, melyek a koronavírus terjedését hivatottak lassítani, egyre erősebben korlátozzák a társadalmi életet, egyre nagyobb fegyelmet és önmegtartóztatást követelnek, így természetesen a zsidóságtól is. Nem véletlen, hogy Josef Schuster, a Németországi Zsidók Központi Tanácsának elnöke is emlékeztette a zsidó gyülekezetek vezetőit erre a felelősségre, és egyben felhívta az embereket egymás támogatására.

A Németországi Zsidók Központi Jóléti Hivatala (Zentralwohlfahrtsstelle der Juden in Deutschland – ZWST) átfogó intézkedéscsomaggal reagált a járványra. A héten létrehozták a Chaverim (Barátok) segélybörzét. Ez facebook-csoportként működik, valamint a honlapjukon is mindenkinek a rendelkezésére áll, aki támogatásra szorul, illetve segítséget ajánl: gyógyszer-beszerzéstől a bevásárláson át a gyerekfelügyeletig bármi szóba jöhet. Zsidó diákszövetségek és több egyéb szervezet, sőt magánszemélyek máris jelentkeztek, felajánlva szolgálataikat. Ezen kívül a ZWST a Robert Koch Intézet legfontosabb nyilatkozatait is közzéteszi. Nem csak németül, hanem oroszul is, mivel a zsidóság jelentős része a volt Szovjetunióból vándorolt be. (A Robert Koch intézet szövetségi szintű feladatai közé tartozik a fertőző betegségek, így a Covid-19 nyomon követése.)

A központi intézkedések nyomán zárva tartanak a templomok, mecsetek és zsinagógák.

Avichai Apel frankfurti rabbi módját találta az alkalmazkodásnak, és az interneten keresztül tartotta a szombatot fogadó istentiszteletet, a zoom platformon keresztüli körkapcsolás formájában. A hozzáférési kódot előzetesen tette közzé.

Berlinben a zsinagóga Facebook- és weboldalán keresztül tudtak a hívők társaikkal együtt virtuálisan imádkozni és énekelni. A vallási szabályok miatt mindez nem egyszerű feladat, ezért a rabbik pénteken, még jóval sabbat beállta előtt felvették a szertatást.

A drezdai közösség más módszert választott. Ők az MDR közszolgálati tartományi rádión keresztül közvetítették az istentiszteletet. A mintegy háromnegyed órás vallási ünnepséget természetesen ők is felvételről sugározták.

„A gyülekezet nélküli vallási ceremónia ugyan nem felel meg a zsidó előírásoknak, de a közös ima segít azoknak, akik Isten közelségét keresik, aki gyógyít és megment” – jelentette ki Apel rabbi. Most a legfontosabb az egészség. „Az embereknek nem szabad alábecsülniük a vírust, vagy túlbecsülniük saját magukat. A Tóra nagyon világosan mondja, hogy meg kell védenünk magunkat”, tette hozzá.

„Rendkívüli sabbat előtt állunk. Egy bizonytalansággal teli sabbat előtt. Ez az első alkalom, hogy nem lesz szombati ima a zsinagógában. Ezen a sabbaton az a micva, ha valaki nem jön a zsinagógába, hogy ezzel is megakadályozza a vírus terjedését. Senkinek se legyen lelkiismeret furdalása, hogy nem lehet jelen a zsinagógában. Imádkozzon otthon teljes összpontosítással és odaadással, ahogy ezt a zsinagógában tenné”, hangzik az Ortodox Rabbik Konferenciájának javaslata.

De nemcsak a Sabat, hanem a közelgő Pészach idején is el kell fogadni a korlátozásokat. A határok bezárása miatt akadozhat bizonyos kóser ételek importja is. A dolgok jelenlegi állása szerint a közösségek széder estéi is minden valószínűség el fognak maradni. „Az élet a legnagyobb érték, amivel rendelkezünk. Ezt most közösen kell megvédenünk”, szól Josef Schuster vigasza.

Címkék:koronavírus, Németország, online istentisztelet

[popup][/popup]