1 éves a Mozaik Hub!

Írta: Mozaik Zsidó Közösségi Hub - Rovat: Közösség

A Mozaik Hub múlt hónapban ünnepelte 1 éves születésnapját – erről az utóbbi egy évről és legfontosabb történéseiről szeretnénk beszámolni.

13321740_288568788142452_8292275659556781263_n

A Mozaik Hubban folyó munka első számú célja a zsidó közösségi szervezetek és kezdeményezések hatékonyságának, fenntarthatóságának növelése. Úgy gondoljuk, és abban hiszünk, hogy tevékenységünkkel hosszú távon egy sokszínűbb, erősebb és fenntarthatóbb zsidó közösséghez járulhatunk hozzá. Ebben a szellemben zártuk első évünket, és ezek mentén az értékek mentén folytatjuk tovább munkánkat.

Mi történt a Mozaik Hub első 1 évében?

Tavaly májusi indulásunk után a beköltözés első sorban egy jól használható infrastruktúra kialakításával telt. Olyan környezetet igyekeztünk létrehozni, amely egyszerre inspiratív és barátságos, amely egyszerre biztosít lehetőséget egyéni és közös munkára, együttgondolkodásra és közös tanulásra.

A Mozaik Hub tereit mára szervezek és projektcsapatok töltik meg, akik állandó vagy alkalmi jelleggel használják a Hub kapacitását. Az első év végére 5-re bővült a rezidens szervezetek száma, 7-re a csatlakozó szervezeteké és 3-ra az új kezdeményezéseké. Az infrastruktúra használata mellett valamennyijükkel egyéni, személyre szabott szakmai konzultációt folytatunk, emellett lehetőségük van ingyenesen részt venni a képzéseinken és egyéb tanulási eseményeinken. Olvass tovább és tudj meg többet a Mozaik Hub tagságról és tagokról.

13094409_273412666324731_3821101927047652736_n

Rezidens tagok
Centropa Alapítvány I Haver Alapítvány I Hillel Hungary I Limmud I Mazsihisz Ifjúsági Csoport
Csatlakozó tagok
2B Alapítvány és Galéria I Bét Orim I Hanoar I Kibic Portál I Mazsike I Marom I Szim Salom
Hub Up projektek
Adománytaxi I Havdala projekt I Talmud nem csak nőknekCsatlakozó partnerek
Lauder Iskola I Szarvas Tábor I OR-ZSE Szociális Munka és Társadalomtudományi Tanszék
A mindennapi munka mellett, számos képzés, előadás, fórum, találkozó és más esemény gazdagította az elmúlt évet – mindezekről és a Hubban folyó munkáról ajánljuk rövid bemutatkozó videónkat.

Képzések

Szeptember óta öt témában nyolc képzést tartottunk a nonprofit menedzsment különböző területein. A tréningek célja, hogy hozzájáruljanak zsidó közösségi szervezek és más magyarországi civil szervezetek hatékonyabb, sikeresebb és fenntarthatóbb működéséhez. Eddigi témáink voltak:
► Projektmenedzsment
► Forrásteremtés alapok
► Önkéntes menedzsment alapok
► Kommunikáció és problémakezelés
► Pénzügyi menedzsment

A következő képzési időszak szeptemberben kezdődik. Őszi képzéseinkről és egyéb tanulási eseményeinkről itt tájékozódhatsz, a Mozaik Hub képzés és tudás platformjáról pedig itt olvashatsz bővebben.
„A képzés erőssége a gyakorlati feladatok prezentálása és az érthető megfogalmazás, szakszerű, pontos magyarázatok, nagyon jó példák. Ajánlom mindazoknak (is), akik úgy gondolják, hogy a pénzügy valami száraz és nemszeretem dolog. Köszönjük, hogy a tréning anyagát e-mailben is megkaphattuk, hasznos.” Edit
Fórumok

A képzések és egyéb tanulási események mellett az utóbbi egy évben több fórumsorozatot is elindítottunk. A fórumok meghatározott témájú szakmai események zsidó közösségi vezetők és szakemberek részvételével, melyekkel célunk állandó párbeszédplatformot létrehozni közösségi szereplők számára.

Eddigi fórumok:

Zsidó fiatalok jövőképe a közösségről – ifjúsági vezetők és ifjúsági szervezetek aktivistáinak bevonásával közösségi ügyekről és fiatalokat érintő kérdésekről. A fórumsorozatot a Tom Lantos Intézettel és a Mazsihisz Ifjúsági Csoporttal közösen szervezzük. Tovább

LMBTQI befogadás és elfogadás a zsidó közösségben– szervezeti, közösségi és intézményvezetők bevonásával, a Bálint Házzal együttműködésben szervezett fórum, melynek célja, hogy változást kezdeményezzen a közösségen belül az LMBTQI emberek, csoportok és közösségek befogadásért, valamint elfogadásért. Tovább

Közösségi újságírás – közösségi médiaorgánumok képviselőivel, szerkesztőkkel, újságírókkal, bloggerekkel és kommunikációs szakértőkkel folytatott fórum a közösségi újságírásról, a média és a kommunikáció szerepéről a közösségen belül és azon kívül.

13010794_265497357116262_1540965758751969986_n

Társadalmi felelősségvállalás a zsidó közösségben – szociális ügyekkel foglalkozó intézmények és szervezetek képviselőinek részvételével a zsidó közösség, szervezetek és egyének felelősségéről és arról, hogy hogyan lehet hatékonyan együttműködni társadalmi problémák kezelésében.

Új kezdeményezések – Hub Up projektek

Minthogy a zsidó közösségi élet nemcsak szervezetek munkájával gazdagítható, a Mozaik Hubban helyet és lehetőségeket biztosítunk új kezdeményezések számára is. Az új kezdeményezések (Hub Up projektek) sikeres megvalósításához infrastruktúra biztosításával, személyre szabott szakmai támogatással és mikrotámogasokkal járulunk hozzá. Az első 1 évben számos projektötlet és terv futott be hozzánk, több projektcsapattal is együtt dolgoztunk; ezek közül két projektet az Adománytaxit, valamint a Talmud nem csak nőknek programotemelnénk ki. A két sikeres kezdeményezésről bővebben itt és itt olvashatsz. Ha pedig a Hub Up projektekről akarsz többet megtudni, esetleg saját kezdeményezésedhez keresel partnert, ide kattints.

Pénzügyi támogatás 

A JDC/MAZS Alapítvány támogatási rendszere a Mozaik Hub keretében újult meg 2015-ben. A Mozaik Hubban, a pályázati és támogatási folyamat lebonyolítójaként, folyamatos pályázati lehetőségeket kínálunk magyarországi zsidó közösségi civil szervezetek és új kezdeményezések számára. Az utóbbi egy évben 9 közösségi szervezet és 1 új kezdeményezés részesült pénzügyi támogatásban. A pályázatokról és a pénzügyi támogatásokról itt olvashatsz részletesebben.


Az utóbbi egy évben számtalan izgalmas dolog történt – a mindennapi munka mellett képzések, előadások, fórumok, találkozók és találkozások. Több mint 20 szervezet és projekt csapatával kezdtünk közös gondolkodásba és munkába, közülük 16-an ma már a Mozaik Hub rezidens és csatlakozó tagjai, valamint Hub Up kezdeményezései. A következő nem csak 1, hanem reméljük még több évben is arra törekszünk, hogy tevékenységünkkel hozzájáruljunk közösségi szervezetek hatékonyabb működéséhez, és hosszú távon kivegyük részünket egy erősebb, sokszínűbb és fenntarthatóbb zsidó közösség építésében.

Címkék:Mozaik Hub

[popup][/popup]