Zugló: elégtek a Tóratekercsek a Tóra örömünnepének éjjelén

Írta: mazsihisz.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Tűz pusztított a zuglói zsinagógában.

Vasárnapról hétfőre virradó  éjjel tűz ütött ki a Budapesti Zsidó Hitközség zuglói zsinagógájában. Személyi sérülés nem történt, az épület azonban súlyosan megrongálódott és a zsinagóga Tóraszekrénye, benne mindhárom Tóra, táleszek, imakönyvek is elégtek. Azt, hogy pontosan mi okozta a tüzet, egy immár zajló vizsgálat hivatott felderíteni.

zugl___2.jpg

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (MAZSIHISZ) minden szükséges segítséget megad, hogy a zuglói közösség minél előbb újra használatba vehesse a zsinagógát, hogy a súlyos tűzkárokat szenvedett épület ismét a helyi hitélet központjaként működhessen.

zugl___1.jpg

A tűz kialakulásának okát egyelőre nem tisztázták, a vizsgálatok után derül ki, hogy mi okozhatta az épületben kitört tűzet. Jelenleg úgy tűnik, hogy elektromos meghibásodás, és nem külső körülmény okozta a lángok kialakulását.

A Thököly úti villát a 20. század elején építettek át ortodox jellegű zsinagógának. A főváros legnagyobb kerületének öt zsinagógájából ez az egy maradt fenn, amely egyúttal az ország „legnagyobb mártíremlékműve”, mivel a holokauszt idején a szemben lévő nyilasházból ide kísérték át az elfogott, megkínzott zsidókat, és a pincében, illetve a templomhelyiségben tarkón lőtték őket.

A zuglói, egy hatalmas hagyományokkal, és történelmi múlttal rendelkező zsinagóga, amelynek imakönyvei, valamint Tóratekercsei is felbecsülhetetlen eszmei értékkel bírtak. A tűz nem csupán a papírt, de a benne lévő valamennyi tanítást, és a pergamenekben rejtőző múltat is elpusztította.

[popup][/popup]