Zsinagóga alapkőletétel Csepelen

Írta: mazsihisz.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Január 27-én, vasárnap 14:00 órakor

új zsinagóga alapkőletételének ünnepségére kerül sor a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapján, Csepelen, a Rákóczi F.u.73. szám alatti telken. Az ünnepélyes eseményre minden érdeklődőt szeretettel vár a Budapesti Zsidó Hitközség Dél-Pesti körzete.

Nyolcvan év óta ez lesz az első új zsinagóga-épület Budapesten, ami a magyarországi zsidóság életképességét bizonyítja. A száz-egynéhány fős Dél-Pesti közösség jelenleg Pesterzsébeten tartja szombati és ünnepi istentiszteleteit, ahová messze környékről – Dunaharasztiból, Csepelről, Soroksárról, de még a főváros belső kerületeiből is eljönnek a hívek. Az építők úgy számítják, hogy a zsinagóga átadására másfél év múlva, 2014 nyarán, legkésőbben az őszi ünnepekig kerül sor.

Az alapkő-letételen mások mellett jelen lesz Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek; Dr. Feldmájer Péter, a Mazsihisz elnöke; Ilan Mor, Izrael Állam magyarországi nagykövete; Hende Csaba, honvédelmi miniszter; Dr. Fónagy János, parlamenti államtitkár; Németh Szilárd, Csepel polgármestere;  Dr. Szeneczey Balázs Budapest főpolgármester helyettese;  Zoltai Gusztáv, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) ügyvezető igazgatója; Dr. Schőner Alfréd, az Országos Rabbiképző-Zsidó Egyetem rektora; Kerényi András, a BZSH Dél-Pesti körzetének elnöke és Fináli Gábor rabbijelölt valamint számos jeles közéleti személyiség.

A telket Csepel önkormányzata ingyen bocsátotta a közösség rendelkezésére, zsinagóga-építés céljára. Az építkezés költségei javát magánszemély hagyatékából, a BZSH anyagi támogatásából, saját gyűjtésből, valamint kibocsájtandó téglajegyekből finanszírozzák.

[popup][/popup]