„Zsidózásra zsidózással”

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Frölich Róbert, a Dohány utcai zsinagóga főrabbija (korábban országos főrabbi), valamint Gábor György filozófus, az OR-ZSE tanszékvezető tanára közös nyilatkozatban ítélték Orbán Viktornak a Mazsihisz elnöke ellen intézett támadását.

Frölich Róbert

A hirklikk.hu portálon megjelent szöveget az alábbiakban olvashatják.

„Zsidózásra zsidózással

Heisler András MAZSIHISZ-elnökként sok olyan döntést hozott és vitt végbe, amelyek vitára vagy ellenérzésre adhatnak okot. E sorok írói is, ki-ki a maga módján, többször kinyilvánították egy-egy kérdésben a nemtetszésüket vagy ellenérzésüket, s ez így van rendjén. Most azonban nem hallgathatunk!

Az akár még érthető is lehetne, s a hazai politikusok nagy részétől nem is várható el más, hogy egy politikus legfőbb törekvése az ellenfél táborának megosztása. Orbán Viktor miniszterelnök Heisler Andrást támadó szokatlanul durva mondatai azonban túlnőttek a fentieken. 

A miniszterelnök támadása Heisler András ellen olyan szerepet osztott ki rá, amely nem csupán diabolizálja őt, de egyenesen főfelelőssé teszi egy olyan politikai ügyben, amelyhez valójában nincs köze. Bíró László jelölését Heisler András nyakába varrni nemtelen, s ellentmond a józan észnek. Mózes írja: ’ki-ki felelőssége és feladata szerint járjon el’. Az utóbbi időben újra politikai témává vált vagy azzá tett antiszemita érzelmekre rájátszva próbálta a miniszterelnök a felelősséget Heisler Andrásra hárítani. Mindezt tette az önkritika legcsekélyebb jele nélkül, a saját politikai oldalán tapasztalt tűrhetetlen és tarthatatlan megnyilvánulásokra nem reflektálva, mintha a felelősség csak az ellenzéket illetné, odalökve a Fidesz-kormánnyal szembenálló erőkhöz az amúgy a politikai szimpátiát tekintve természetes módon megosztott MAZSIHISZ-t, s annak vezetőjét. Épp Heisler Andrást, aki nagyon helyesen igyekezett távol tartania magát a politikai játszótértől. Orbán megszólalása azoknak nyújt támogatást, akik – hagyományos reflexek nyomán – amúgy is a zsidóságot teszik meg mindenért felelőssé. Jelen esetben – gondolatmenetük szerint – még az antiszemitizmusról is a zsidók tehetnek. Aki ebben az esetben Heisler Andrást bűnbaknak teszi meg, az a zsidózás ellen zsidózással próbál meg küzdeni, egyúttal kétségbe vonja a MAZSIHISZ autonómiáját és legitimitását.

Mivel Heisler feladata a MAZSIHISZ-nek mint egyháznak a vezetése, s legkevésbé a politikába való direkt beavatkozás, így e felelősség reá testálása épp csak annyira jogos, mint kérdőre vonni ez ügyben bármely más egyház vezetőjét. Ahogy ennek fordítottja is igaz: a hatalom és a politika sem szólhat bele az autonóm egyházak döntéseibe, működésébe, s vezetőinek kiválasztásába.

 Frölich Róbert főrabbi – Gábor György egyetemi tanár”

 

[popup][/popup]