Zsidószerencse – némafilm Darvas Ferenc élő zongorakíséretével

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A Szabad Zsidó Tanház, barangolás az orosz film történetében záró előadásán, április 23. szerdán, 18:00 órakor az 1925-ben készült „Zsidószerencse” (Jewish Luck) című némafilmet vetítik, amelyet élő zongorajátékkal kísér Darvas Ferenc zeneszerző zongorista. A film időtartama kb. 70 perc, rendezte Alekszej Mihajlovics Granovszkij, a főszerepet játssza Altman Mihoelsz.

A film előtt rövid bevezetőt mondanak: dr. Bárdos Judit filmesztéta és dr. Geréb Anna filmtörténész. Zongorán kísér: Darvas Ferenc zeneszerző, zongorista.

jewish_luck_2

Kép a filmből.

Ez volt az a film, melyet Amerikában az első jiddis filmként mutattak be. A film Sholem Aleichem novellája alapján készült és a Bostoni Nemzetközi Zsidó Filmintézet legjelentősebb Zsidó filmgyűjteményében található, ahol igazi filmritkaságok is lelehetők fel, ezek közül is kiemelkedik a Zsidószerencse – eredeti címe Jewish Luck, – amely 1925-ben készült némafilm.

A moszkvai Állam Zsidó Színház (GOSZET) alapító-rendezőjének és színészeinek mozgóképe, Iszaak Babel novelláinak motívumaiból. Az író egyben a filmbéli szövegek (inzertek) szerzője is.

Bergyicsevben, néhány kudarcos kísérlet után hősünk, Menachem Mendel, új foglalkozást választ, miután véletlenül kezébe kerül egy kérő listája a gazdag menyasszonyokról. Felcsap hát házasságközvetítőnek. Nagy álmokkal indul missziójára, egész Amerikát el akarja látni menyasszonyokkal. Első akciója máris sikerrel kecsegtet – ám keserves lesz a vége: egy félreértés miatt két menyasszonyt boronál össze.

Dokumentatív konzervje a film Granovszkij színházi stílusának: a keserű groteszknek, a gúnyos pátosznak és a nevetést sírással csereértékben működtető érzékenységnek.” (Molnár Gál Péter)

Időpont: 2014. április 23. szerda, 18:00 óra

Helyszín: Bálint Ház nagyterem, Budapest VI. ker., Révay u. 16.

Belépődíj: 1000 forint

[popup][/popup]