„Zsidómentők nemzete”?

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Az Akadémiák Európai Szövetsége (European Alliance of Academies) tiltakozik a tudományos kutatás szabadságának korlátozása ellen.

Barbara Engelking és Jan Grabowski (Forrás: Wikipedia)

A tiltakozás szövegét a Szépírók Társasága fb oldala közölte.

Az Akadémiák Európai Szövetségének tagjai szolidaritásukat fejezik ki Jan Grabowskival, az Ottawai Egyetem történelemprofesszorával és Barbara Engelking professzorral, a varsói Lengyel Holokausztkutató Központ alapítójával és igazgatójával, a Lengyel Tudományos Akadémia filozófiai és szociológiai intézetének professzorával.

A két nemzetközileg elismert holokausztkutatót a varsói lengyel bíróság kötelezte, hogy kérjen bocsánatot Filomena Leszczynskától, aki nagybátyja, Edward Malinowski rágalmazása, valamint „a nemzeti identitás és nemzeti büszkeség megsértése” miatt indított pert ellenük. Kutatómunkájukban, amely a megszállás alatt álló Lengyelország egyes megyéiben követte végig a zsidók sorsát (Dalej jest noc: losy Żydów w wybranych powiatach okupowanej Polski, 2018) a két kutató Edward Malinowskit is bemutatta, egyrészről egy falu zsidó lakójának megmentőjeként, másrészről pedig a német nemzetiszocialistákkal együttműködő személyként. A felperes a kutatókat az igazoló dokumentumok pontatlanságával vádolta.

Olyan időkben, amikor az „elhunytakra való emlékezés kultuszához” való jogot fontosabbnak tekintik, mint a független holokausztkutatást, az Akadémiák Európai Szövetsége felhívja a figyelmet a művészet és a tudomány szabadságára és a kutatóintézetek függetlenségére, amelyet az Európai Unió Alapjogi Chartájának 13. cikke rögzít.

Az akadémiai szabadság nevében tiltakozunk a lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) történelempolitikája ellen is, amely Lengyelországnak a nemzetiszocialista korszakban betöltött összetett történelmi szerepét a nemzeti legendaépítés eszközével többször is megpróbálta a „zsidómentők nemzetére” redukálni. A történelmi revizionizmusnak ezt a formáját Európában sem szabad vállrándítással elfogadni.

„Sehol sem lehet béke vagy biztonság addig, amíg az emberiség elleni bűncselekmények elkövetői kibújhatnak a felelősség alól. Egyetlen biztonságos állam sem alapozhatja a nemzeti büszkeséget nemzeti hamisságra vagy a nemzetközi emberi jogi törvények megkerülésére. Rendkívül veszélyes a fasiszta megszállásban rejlő bonyolultságot és vétkességet kisebbíteni, különösen a fasizmus ébredésének idején. Ez az eljárás veszélyezteti az egyes államok polgárait, és felbátorítja azokat az erőket, amelyek mindannyiunkat veszélyeztetnek.” (A. L. Kennedy, író, akadémikus)

 

[popup][/popup]