Zsidók és művészetek – bővül a Zsidó Kiválóságok Háza

Írta: Szombat - Rovat: Belföld, Hírek - lapszemle

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) 40 millió forinttal támogatja a balatonfüredi látogatóközpont tartalomfejlesztését. A tudósok, feltalálók életét és eredményeit digitális eszközökkel ismertető jelenlegi anyag kiegészítése mellett a forrás a Zsidók és művészetek című új kiállítás kidolgozásában hasznosul – jelentette be Palkovics László innovációs és technológiai miniszter 2021. április 23-án, Balatonfüreden.

Zsidó Kiválóságok Háza

A korábbi füredi zsinagógához kapcsolódó új épületszárnyban működő Zsidó Kiválóságok Háza több mint 130 világhírű természettudós, a műszaki és orvostudományok, informatika zsidó származású jeleseinek pályafutását, teljesítményét mutatja be. A látogatók a korszerű digitális eszközök segítségével maguk állíthatják össze a magyar, angol és héber nyelven is elérhető programot, a belépésnél kiválaszthatják az érdeklődésükre leginkább számot tartó öt tudóst.

A balatonfüredi önkormányzat saját és pályázati forrásból újította fel és látta el új funkciókkal a műemlék zsinagógát és környezetét. A 200 millió forintos beruházásban korszerű kiállítóhely, közösségi tér és kulturális központ jött létre 2018-ban. A Zsidó Kiválóságok Háza első körös tartalomfejlesztését a Miniszterelnökség támogatta. A látogatóközpont az ITM szerepvállalása nyomán még bővebb, színesebb kínálattal hívhatja fel a figyelmet a zsidó származású írók, zenészek, képzőművészek és filmesek teljesítményére is.

– Régi vágyunk teljesül ezzel a fejlesztéssel, hiszen az eredeti elképzelés is az volt, hogy a tudósok mellett a különböző művészeti ágakban jeleskedőket is bemutassuk. A film, a zene, az építészet, a képzőművészet vagy éppen az irodalom területén maradandót alkotó művészek eredményei láthatók majd az új kiállításon, amely a tudósokat bemutató szekcióhoz képest több mozgóképet, videó és hanganyagot tartalmaz majd. Már elkezdtük a szerkesztést, szakmai lektorok, fordítók, képszerkesztők dolgoznak azon, hogy minél átfogóbban be tudjuk mutatni a kiválasztott 140 művész életútját – nyilatkozta a balatonfured.hu kérdésére Olti Ferenc, a Zsidó Kiválóságok Háza Alapítvány elnöke.

Olti Ferenc

A fejlesztés révén 140 zsidó származású művész életét és munkásságát mutatja majd be a kiállítás.

Zsidók és művészetek Chagall-tól Spielbergig című új kiállításon a látogatók maguk állíthatják majd össze a magyar és angol nyelven is elérhető programot, a belépésnél kiválaszthatják az érdeklődésükre leginkább számot tartó öt művészt.

Ezzel párhuzamosan hat új Nobel-díjas tudóssal bővül a már meglévő kiállítás is, így összesen 138 természettudós életpályája követhető végig a tárlaton.

– Ez év októberre kell elkészülnie a teljes kiállításnak, de bízom benne, hogy ennél hamarabb már meg tudjuk nyitni a látogatók előtt. A következő cél az, hogy hasonló tematika mentén a zsidó származású sportolóknak is helyet adjunk a kiállításunkon – fogalmazott Olti Ferenc.

A Zsidó Kiválóságok Háza a járványhelyzeti intézkedések miatt jelenleg zárva tart, de a kiállítás a virtuális térben bejelentkezés után bebarangolható. Jelentkezni a https://www.zsidokivalosagok.hu/ internetes oldalon lehet.

[popup][/popup]