Zsidó vallási vezetők elítélték a keresztényekre köpködő szélsőségeseket

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Ultraortodoxok hétfőn Jeruzsálem óvárosában a muszlim negyed utcáin sétálva a keresztet hordozó keresztényeket látva a járdára köptek. A köpködők férfiak és gyerekek voltak.

Vasárnap és hétfőn több olyan incidenst is rögzítettek, amikor zsidók leköpték a keresztény hívőket vagy melléjük köptek Jeruzsálem óvárosában, ami újabb bizonyíték arra, hogy ez a magatartás széles körben elterjedt – írja az ujkelet.live.

Az esetről szóló riportokat követően sokan elítélték a történteket, néhányan azonban igazoltnak vélték.

Elisa Jered izraeli telepes, akit azzal gyanúsítanak, hogy részt vett egy palesztin tinédzser meggyilkolásában, kedden X-en azt írta, hogy a keresztények leköpése ,,ősi zsidó szokás”. Jered korábban a szélsőjobboldali Otzma Jehudit képviselőjének, Limor Szon Har-Melech szóvivőjeként szolgált, és Sabak belbiztonsági szolgálat zsidó szélsőségekkel foglalkozó osztálya nyomon követi gyerekkora óta.

,Kiváló alkalom megemlíteni, hogy a papok vagy templomok közelében köpködni ősi zsidó szokás, sőt a zsidó törvényben van egy különleges áldás is, amelyet el kell mondani, ha templomot látunk”, amely Istent dicséri, amiért szemet hunyt a nem zsidók bűnei előtt. „Talán a nyugati kultúra hatására némileg elfelejtettük, mi is az a kereszténység, de én zsidók millióira gondolok, akik száműzetésben szenvedtek a keresztes háborúktól, a [spanyol] inkvizíció kínzásaitól, vérvádaktól és tömeges pogromoktól – soha nem felejtik el”.

Haim Katz idegenforgalmi miniszter azt mondta, hogy ,,borzalmas azt állítani, hogy a keresztények leköpése ősi, sőt elfogadható szokás. Egy maroknyi szélsőséges tette miatt az emberek gyűlölik a judaizmust, és rontják Izrael imázsát és turizmusát.”

David Lau askenázi főrabbi szintén elítélte a vallási vezetők elleni támadásokat a Külügyminisztérium angol nyelvű nyilatkozatában: ,,Izrael főrabbija, David Lau elítéli a vallási vezetőkkel szembeni minden becsmérlést. Válaszul az elmúlt napok állításaira, miszerint állítólag valamilyen vallási kötelezettség a keresztény papok inzultálása:

David Lau, Izrael főrabbija szeretné tisztázni, hogy szukkot ünnepén, a templomkorszakban a zsidó nép imádkozott és áldozatot mutatott be a templomban a világ 70 nemzetének békéjéért. Ma is, továbbra is imádkozunk értük, és tiszteljük azokat a nemzeteket, amelyek Jeruzsálem szent városának tiszteletére jönnek. Határozottan elítélem bármely személy és bármely vallási vezető becsmérlését. Ezeknek az erkölcstelen jelenségeknek semmi közük a zsidóság törvényeihez”.

Teljes cikk

[popup][/popup]