Zsidó Közalapítvány – politikai bosszúról szó sincs

Írta: Népszabadság, Czene Gábor - Rovat: Hírek - lapszemle

Nem teljesen valós, ami a sajtóban megjelent – így kommentálta Szabó György, a Mazsök (Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány) kuratóriumi elnöke a testület rendkívüli üléséről szóló híreket. Tény, hogy a kuratórium feljelentést tesz ismeretlen tettes ellen, de Feldmájer Pétert egyelőre nem lehet úgy nevesíteni, mint a nagy vagyoni hátránnyal járó ügy felelősét – mondta Szabó György a Népszabadságnak.

Szabó György

Szabó György, a Mazsök elnöke

A Mazsihisz (Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége) vasárnapi közgyűlésén a küldöttek megvonták a bizalmat Feldmájer Péter elnöktől. Ennek – oszlatta el Szabó György az esetleges félreértéseket – nincs köze a Mazsök hétfőn tartott rendkívüli üléséhez, amit már jóval korábban meghirdettek.

A Magyar Hírlap beszámolója szerint egy badocsonytomaji üdülő bérleti szerződésének 2006-os felmondása miatt a kuratórium büntetőfeljelentést tesz ismeretlen tettes ellen. A lap ezzel kapcsolatban – a felügyelőbizottság jelentésére hivatkozva – közli, hogy Feldmájer Péter döntése révén mintegy 200 millió forintos vagyoni hátrány érhette a közalapítványt.

A Mazsök arról is döntött, hogy visszahívja kuratóriumi tagságából Feldmájert.

Szabó György a Népszabadság kérdésére nem kívánta részletezni, hogyan jön össze a tetemes 200 millió forintos vagyoni hátrány. Csak annyit mondott, hogy több tételről van szó: például az idő előtt felmondott bérleti szerződés miatt a közalapítványnak végül kártérítést kellett fizetnie.

A kuratóriumi elnök szerint „nem lehet kategorikusan kijelenteni”, hogy Feldmájer Pétert felelősség terheli. Pillanatnyilag még a felügyelőbizottság sem tudja pontosan, mi történt ebben az ügyben – tette hozzá.

A felügyelőbizottság többeket szeretett volna meghallgatni, így Feldmájert is. A többiek elmentek a meghallgatásra, Feldmájer viszont nem, pedig háromszor is meghívást kapott. Szabó György ezzel indokolta, hogy a Mazsihisz időközben leváltott elnökét szeretnék eltávolítani a kuratóriumból. Konkrétan: mivel a tagok kilétét a kormány hagyja jóvá, a kuratórium a kormánynál kezdeményezi, hogy hívja vissza a közalapítványban viselt tisztségéből Feldmájert. (Az Indexnek nyilatkozva Feldmájer azzal magyarázta távolmaradását, hogy előzőleg a felügyelőbizottság elnöke fizikailag inzultálta.)

A fideszes kötődésű Szabó György tagja a KDNP pártalapítványa által életre hívott izraelita műhelynek is. A 2010-es kormányváltás után a Mazsihisz vezetőit az a vád érte, hogy akadályozzák a Mazsök új, immáron Szabó György vezetésével felálló kuratóriumának a megalakulását.

Akadtak tehát feszültségek az elmúlt években is, Szabó azonban visszautasította a feltételezést, hogy a korábbi konfliktusokat bármilyen összefüggésbe lehetne hozni a mostani döntésekkel. „Nincs szó semmiféle politikai bosszúról. Nem is lehet, mert egy 17 fős kuratóriumot, ahol különféle szervezetek képviseltetik magukat, képtelenség politikai irányítás alá vonni” – vélekedett a Népszabadság kérdésére Szabó György.

Tekintettel arra, hogy a kuratórium zárt ülést tartott, Szabó nem árulta el, a tagok milyen arányban szavaztak.

Annyit azért tudni lehet, hogy Feldmájer Péternek más, hivatalos programja volt, és nem vett részt a Mazsök kuratóriumának rendkívüli ülésén. Jelen volt viszont Zoltai Gusztáv, a Mazsihisz ügyvezető igazgatója, aki elmondta, hogy harmadmagával a határozati javaslatok ellen szavazott.

Zoltai Gusztáv megjegyezte, hogy kizárólag csak a delegáló szervezetnek van joga visszahívni az általa jelölt kuratóriumi tagot: a Mazsihisznél ez a kérdés eddig nem került napirendre – foglalta össze az eseményeket a Népszabadság.

 

[popup][/popup]