Zelenszkij felszólalt a Kneszet tagjai előtt, az orosz inváziót a holokauszthoz hasonlította

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Az izraeli politikusok kiálltak Ukrajna függetlensége mellett, de elutasították a Holokauszt hasonlatot.

Vasárnap este Volodimir Zelenszkij ukrán elnök ZOOM-on keresztül szólt 110 Kneszet-taghoz.

A beszédről az ujkelet.live tudósít.

A Kneszet egyik szóvivője szerint kibertámadási kísérleteket hiúsítottak meg Zelenszkij videóbeszéde során, amelyek célja a közvetítés megszakítása és offline állapotba helyezése volt.

A Kneszet nem részletezte, hogy ki állhat a támadások hátterében, de azt mondta, az információbiztonsági egysége blokkolta a kísérleteket a Nemzeti Kiberigazgatóság segítségével.

Beszéde előtt, amelyet Izrael fő televíziós csatornái valamint a tel-avivi Habima téren is közvetítettek, Miki Levi Kneszet-elnök köszönetet mondott Zelenszkijnek, amiért időt szakított arra, hogy szóljon az izraeli törvényhozókhoz „ezekben a nehéz napokban”.

„Izrael állam törvényhozó testületének elnökeként szeretném kifejezni együttérzésemet az ukrán nép fájdalmával… és innen, Jeruzsálemből, fővárosunkból részvétemet küldeni a háború áldozatainak és a sebesült ukránok családjainak.”

Levi a nemzetközi rend súlyos megsértésének nevezte az orosz inváziót, mondván, ,,mindent meg kell tenni a tűzszünet és a háború gyors befejezése érdekében”.

Reményét fejezte ki továbbá, hogy Naftali Bennett miniszterelnök „és más nemzetközi személyiségek” közvetítői erőfeszítései meghozzák gyümölcsüket, és véget vetnek a harcoknak.

Zelenszkij beszédét egy idézettel indította Golda Meir kijevi születésű hajdani miniszterelnöktől, és azt állította, hogy az ukránokat és a zsidókat világszerte kötelék fűzi össze „a múltban és a jelenben”.

„Nem kell meggyőznöm önöket arról, hogy népeinket kötelék fűzi össze, a zsidókat és az ukránokot a múltban és a jelenben, szörnyű időkben.”

Az ukrán elnök párhuzamot vont Ukrajna február 24-én kezdődött orosz inváziója és a Német Náci Párt hatalomra jutása között, megjegyezve, hogy a párt bemutatta 25 pontos programját, amely a németországi zsidóság teljes szegregációját és a zsidóság állampolgári jogainak megszüntetését szorgalmazta.

„Február 24-e Ukrajnában kétszeresen vonul be a tragédia napjaként a történelembe – Ukrajna, a zsidók, Európa és az egész világ számára.”

„1920. február 24-én a Nemzetiszocialista Német Munkáspárt – a Náci Párt – az a párt, amely milliókat gyilkolt meg és egész országokat pusztított el” feltárta a német zsidók elleni tervét.

„Népem most támogatást keres szerte a világon, akárcsak önök egykor. Ukrajna orosz inváziója nem csak egy újabb katonai művelet, ahogyan azt Moszkva próbálja ábrázolni. Ez egy széles körű, indokolatlan háború, amelynek célja, hogy elpusztítsa népünket, országunkat, városainkat, kultúránkat és gyermekeinket – mindent, ami ukránokká tesz bennünket.”

,,Ezért tudok összehasonlítani azt ami velünk történik, az önök történelmével”.

A Kreml állításaira visszavágva, hogy Ukrajna megszállása egy „nácítlanítási program” része, Zelenszkij azzal vádolta Moszkvát, hogy „náciszerű” retorikával támogatja háborús erőfeszítéseit.

„A második világháború alatt [a nácik] megpróbáltak megszabadulni [az összes zsidótól], egyet se hagyva. Ezt ‘Végső megoldásnak’ nevezték. Biztos vagyok benne, hogy önök nem felejtették el, és nem is fogják. De mit mond most Moszkva? Hallgassák meg, mit mondanak: a ‘végső megoldás’ szavakat használják. De most ez ellenünk és az ukrán kérdésre irányul”.

„A zsidó nép szemtanúja volt, ahogy rakéták zuhantak Kijevre és Babij Jarra. Önök tudják, mi az a hely, a holokauszt áldozatainak emlékműve. Orosz rakéták találtak el egy zsidó temetőt”.

,,És Umán városát is találat érte, a várost, mely minden évben több tízezer izraelit vonz a breszlávi Nachman rebbe sírjához.”

„Mi marad városainkból e szörnyű háború után?”

„Biztosan átérzik a fájdalmunkat, de meg tudják magyarázni, miért kell még mindig segítségért hívnunk országokat? Segítségért, vagy akár beutazási engedélyért folyamodunk [a menekülteknek]. Mi ez? Apátia? Kalkuláció? Kísérlet arra, hogy semleges közvetítők maradjanak?”

„Az apátia öl. A számítások tévesek lehetnek.”

,,Miért vannak elfoglalva a számításokkal [Oroszországgal kapcsolatban]? Közvetítés anélkül, hogy oldalt választana? Közvetíthetnek országok között, de nem jó és rossz között”.

„Az önök Vaskupola rendszere a legjobb. Kiállhatnak a saját érdekei mellett, miközben segítik az ukránokat és az ukrán zsidókat.”

„Miért nem kaphatunk fegyvert? Izrael miért nem vezetett be komoly szankciókat Oroszországgal szemben? Önök nem gyakorolnak nyomást az oroszországi vállalkozásokra. Válaszolniuk kell ezekre a kérdésekre, majd együtt kell élniük a válaszaikkal.”

Egy magas rangú izraeli tisztviselő a beszéd után a Walla hírportálnak azt nyilatkozta, „Megértjük, min megy keresztül. Hatalmas kínban van, és a népe haldoklik.”

Izrael láthatóan nem kérte meg a zsidó Zelenszkijt, hogy tartózkodjon minden problémás megjegyzéstől vagy összehasonlítástól a holokauszttal kapcsolatban.

Egy magas rangú izraeli tisztviselő azt állította a Yedioth Ahronottal folytatott beszélgetésben, hogy ,,nem fogják megmondani egy támadás alatt álló állam vezetőjének, hogy mi szabad vagy mi tilos – a szólásszabadság szent”.

Ugyanakkor több izraeli képviselő bírálta az ukrán elnököt, amiért beszédében a holokausztot Oroszország ukrajnai inváziójához hasonlította.

,,Csodálom Ukrajna elnökét, szívemben és tettekben támogatom az ukrán népet, de a holokauszt szörnyű történelmét nem lehet újraírni” – irta Joáz Hendel kommunikációs miniszter Twitteren.

Hendel megjegyezte, hogy a náci Németország által a zsidók ellen elkövetett népirtás egy részét „Ukrajna földjén hajtották végre”.

„A háború szörnyű, de a holokauszt borzalmaival és a végső megoldással való összehasonlítás felháborító” – tette hozzá.

Héber sajtóorgánumok névtelenül nyilatkozó minisztereket is idéztek Zelenszkij „felháborító összehasonlítása” miatt.

„Zelenszkij eltorzította országa szerepét is a zsidók meggyilkolásában” – mondták a Ynet híroldal szerint.

A likudos Juvál Steinitz szerint Zelenszkij beszéde „a holokauszt tagadásával határos”.

„A háború mindig borzasztó dolog… de minden összehasonlítás egy hagyományos háború, bármilyen nehéz legyen is, és a zsidók millióinak gázkamrákban való elpusztítása között a végső megoldás keretein belül a történelem teljes torzítása”.

A szélsőjobboldali Vallásos Cionizmus párt több képviselője is bírálta Zelenszkijt, a párt vezetője, Becalel Szmotrich a holokauszt-összehasonlítások miatt azzal vádolta az ukrán vezetőt, hogy megpróbálja „újraírni a történelmet és eltörölni az ukrán nép részvételét a zsidók elpusztításában”.

Teljes cikk

Címkék:felháborodás, holokauszt, Kneszet, Volodimir Zelenszkij

[popup][/popup]