Zelenszkij a Jad Vasemben szeretne felszólalni, az intézmény vezetője szkeptikus

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Jevgen Kornicsuk, Ukrajna izraeli nagykövete vasárnap találkozott a Jad Vasem elnökével, Dani Dajannal és megkérte, hogy engedélyezzen egy nagyszabású rendezvényt a Kneszet tagjaival, polgármesterekkel és közéleti személyiségekkel a helyszínen, ahol Volodimir Zelenszkij ukrán elnök videóbeszéd formájában felszólalna.

Volodimir Zelenszkij

Minderről az ujkelet.live tudósít magyarul. A Walla híroldal által idézett jad vasemes források azt mondták, hogy Dajan szimpátiáját fejezte ki Ukrajna iránt a találkozó során, de kifogásolta, hogy olyan politikai rendezvényt tartsanak, amelynek jellege nem illik a hely szellemiségéhez.

Az ukrán kormány egyik vezető tisztviselője megjegyezte, hogy Kornicsuk Jad Vasemben tartott találkozójának hátterében Zelenszkij elnök azon vágya áll, hogy közvetlenül szólhasson Izrael népéhez, miután az elnök erőfeszítései, hogy az izraeli kormányt maga mögé állítsa eddig nem jártak sikerrel. Zelenszkij reméli, hogy a világ más országaihoz hasonlóan beszéde befolyásolni fogja a közvéleményt, ami arra késztetheti a vezetést, hogy növelje támogatását Ukrajna mellett. Az elnök hasonló okból kért felszólalást a Kneszet plénum előtt.

Kedden az ukrán nagykövet várhatóan találkozik Miki Levi Kneszet-elnökkel.

Dani Dajan, a Jad Vasém igazgatója (Forrás: Yadvashem.org)

Egy vezető ukrán kormánytisztviselő szerint Kornicsuk világossá fogja tenni Levi előtt, hogy Zelenszkij számára az egyetlen lehetőség a Kneszet plénum előtt tartott videobeszéd, nem pedig egy ZOOM-hívás, amelyen csak Kneszet-tagok vesznek részt.

A Dajannal folytatott megbeszélésen az ukrán nagykövet hangsúlyozta, hogy a Jad Vasemben elmondott beszéd nem helyettesíti Zelenszkij Kneszetben sugárzott beszédét. Megjegyezte, hogy Zelenszkij azért érdekelt a felszólalásban a Jad Vasemben mert egyrészt zsidó, és mert úgy véli, hogy amit Oroszország Ukrajnában művel, az népirtás, és hogy a Jad Vasemet a népirtás emlékére hozták létre.

Egy jad vasemes forrás azt mondta, hogy Dajan kifogásolta a nagykövet által használt népirtás kifejezést, valamint az Ukrajna által az országban uralkodó helyzet és a holokauszt közötti gyakori összehasonlításokat, melyekhez a Jad Vasem nem szolgálhat platformként, és világossá tette számára, hogy nem hiszi, hogy az intézmény megfelelő helyszíne lehetne egy olyan több résztvevős politikai-diplomáciai rendezvénynek, amelyet Ukrajna elnöke tartani kíván. Dajan és az ukrán nagykövet megegyezett, hogy a következő napokban folytatják az ügy tárgyalását.

Teljes cikk

[popup][/popup]