Yossi Amrani izraeli nagykövet üzenete Jom Kipur alkalmából

Írta: Yossi Amrani Izrael magyarországi nagykövete - Rovat: Belföld, Hírek - lapszemle

Ahogy a zsidó élet legszentebb napja a Jom Kipur közeledik, az embereket Izraelben és a zsidó közösségeket világszerte elnyeli a nap nagysága, és reszketve nézünk szembe az ítélet pillanatával.

Yossi Amrani

A tíz bűnbánó nap végéhez közeledik. Az elmélkedés és mérlegelés az elmúlt év cselekedetei között, egyes emberek-, az egyén és a Mindenható között, lehetővé teszi számunkra, hogy megvizsgáljuk mindennapi életünket, lelkünket. Reméljük, az elkövetkező évben jót, sokkal jobbat fogunk cselekedni.

Ezen a napon a zsidó hit és vallás népe a nap szentsége és ereje, a lélekkutatás alázata, valamint a zsidó identitás és népünk ébredése iránt érzett büszkesége által egyesül.

A zsinagógákban, sokak ajkán, e meghitt pillanatban, a mai nap legmeghatóbb imáinak erőteljes szavai, történelmünk és a zsidó civilizáció tükröződése ad hangot kívánságainknak és fohászainknak.

Jom Kipur egy olyan nap, amikor a közösség és az egyének bár találkoznak, mégis távolságot tartanak egymástól, miközben tiszteletben tartják a nap nagyszerűségét. Azok közül az imák közül, amiket otthon gyermekként hallottam, kettőt szeretnék megosztani Önökkel. Ezek segíteni fognak nekem a nap folyamán abban, hogy megvizsgáljam a lelkiismeretem  az elmúlt év eseményein keresztül. Ezek az imák azt üzenik “Nyisd ki a kaput”, mert a nap, amikor ítéletünk bepecsételődik az Élet könyvébe, nagyszerű és hatalmas.

Legyünk bepecsételődve az Élet Könyvébe!

El Nora Alila, אל נורא עלילה

התזמורת האנדלוסית הישראלית “אל נורא עלילה”

“אל נורא עלילה” – פיוט של ר’ משה אבן עזרא הפותח את תפילת הנעילה של יום הכיפורים. מתוך קונצרט “סליחות ושיר”- פיוטי סליחות. בהשתתפות: מאיר בנאי, קובי אוז, מיכה שיטרית והתזמורת האנדלוסית הישראלית אשדוד עם הפייטנים חיים לוק וליאור אלמליח, בהנחיית ג’קי לוי. הקונצרט התקיים בהיכל התרבות בתל אביב וקיבל תגובות נפלאות.

U’Netana Tokef

ונתנה תוקף Unetaneh Tokef

תפילה ליום הכיפורים מסביבות המאה האחת עשרה. הולחנה על ידי יאיר רוזנבלום והוקדשה ל-11 בני קיבוץ בית השיטה שנהרגו במלחמת יום הכיפורים. מבצעים הגבעטרון. סולן: חנוך אלבלק. וּנְתַנֶּה תֹּקֶף קְדֻשַּׁת הַיּוֹם כִּי הוּא נורָא וְאָיֹם וּבו תִנָּשֵׂא מַלְכוּתֶךָ וְיִכּוֹן בְּחֶסֶד כִּסְאֶךָ וְתֵשֵׁב עָלָיו בֶּאֱמֶת. אֱמֶת כִּי אַתָּה הוּא דַיָּן וּמוֹכִיחַ וְיוֹדֵעַ וָעֵד וְכוֹתֵב וְחוֹתֵם וְסוֹפֵר וּמוֹנֶה.

[popup][/popup]