Weisz Árpád tiszteletére rendeztek emléktornát Milánóban

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Az itáliai labdarúgásban máig nem feledik Weisz Árpádot, a két világháború között három olasz bajnoki címet nyert vezetőedzőt, akinek az emlékére tegnap serdülő tornát rendeztek Milánóban az AC Milan, az Internazionale és a Bologna korosztályos csapatainak részvételével.

weiszárpád_milano

Weisz Árpád

Az Intert egy, míg a Bolgonát két bajnoki címhez segítő trénerről elnevezett tornát a Gianni Brera milánói városi stadionban rendezték, s részt vett rajta Virginio Merola bolognai és Giuliano Pisapia milánói polgármester is. A mérkőzéseket az olasz sportriporterek nagy öregjének számító Bruno Pizzul közvetítette majd, a stadion termeiben pedig Weisz Árpád életét bemutató grafikai kiállítást mutattak be, s a mérkőzések után a Shoah című előadást tekinthették meg a résztvevők a legismertebb olasz-zsidó színész, Mona Ovadia fellépésével.

A két város sportélete és önkormányzata által támogatott esemény megvalósításában a milánói főkonzulátus is szerepet vállalt. A tornán jelen volt Huszár István, a Magyar Labdarúgó Szövetség nemzetközi kapcsolatok osztályának vezetője – mondta el Manno István milánói főkonzul az MTI-nek.

Az 1896-ban Solton született és 1944-ben családjával Auschwitzban meggyilkolt Weiszről 2007-ben jelent meg könyv Olaszországban Matteo Marani sportújságíró tollából. Bolognában 2009-ben állítottak neki emléktáblát, a milánói Giuseppe Meazza Stadionban pedig 2012-ben. Idén januárban Weiszre emlékeztek az Olasz Kupa negyeddöntőjében játszott Inter-Bologna találkozón is, akkor a játékosok mezükön Weisz fényképével léptek pályára. A játékosként hétszeres magyar válogatott szakember nevében a bolognai és a két milánói csapat közös kampányt indított a rasszizmus, idegengyűlölet és diszkrimináció ellen.

Weisz a húszas évektől játékosként, majd edzőként dolgozott Itáliában. Az Inter – Ambrosiana néven – vele nyerte 1929-30-as bajnoki címét. A Bolognával ugyanezt egymás után kétszer ismételte meg az 1935-36-os és az 1936-37-es szezonban. Weisz fedezte fel a minden idők legnagyobb olasz játékosának tartott Giuseppe Meazzát is, s ő írta a legelső olasz labdarúgó taktikai szakkönyvet, melynek most tervezik újra kiadását.

Címkék:Árpád Weisz, Inter, Milan

[popup][/popup]