Wass Albert a Nemzeti Alaptantervben

Írta: Szombat - Rovat: Belföld, Hírek - lapszemle

A korábbinál hangsúlyosabban jelenik meg Wass Albert és Szabó Magda munkássága, de Csukás István és Herczeg Ferenc, sőt még az angol krimiszerző, Aga­tha Christie is helyet kapott a korszerűsített, hamarosan megjelenő Nemzeti alaptantervben (NAT) – tudta meg a Magyar Nemzet.

Tarlós István és Borbély Lénárd Csepel polgámestere (Fidesz-KDNP) a Wass Albert szoboravatón 2020, január 8-án

A korábban sokszor vitatott, újra és újra politikai botrányokat eredményező Wass Albert Adjátok vissza a hegyeimet című regénye kerül be a tananyagba.

Mint ismeretes, az antiszemita publicisztikákat közzétevő és olykor irodalmi műveiben is zsidóellenes elemeket alkalmazó író politikai szerepvállalása körül számos vita zajlik évek óta.

A Nemzeti Alaptantervbe kerülése ellen is tiltakoztak zsidó szervezetek – eredménytelenül kérve, hogy vagy vegyék ki Wasst a tantervből, vagy kontextualizálva, antiszemita és szélsőjobboldali politikai tevékenységét ismertetve és kritikailag kezelve tanítsák, hogy a diákok világos képet kapjanak pályájáról.

Wass az Orbán-kormány Nemzeti Együttműködés Rendszerének egyik ikonfigurája lett.

A minap (képünkön) Csepel polgármestere, Borbély Lénárd avatta Tarlós István volt főpolgármester közreműködésével Wass Albert felújított emlékművét – a Radnóti Miklós Művelődési Ház előtti emlékparkban.

 

[popup][/popup]