Washingtoni francia nagykövet: Izrael már most is apartheid állam

Írta: neokohn.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Gérard Araud, aki korábban Franciaország izraeli követe volt, és rövidesen nyugdíjba vonul washingtoni pozíciójából, kemény szavakkal illette a zsidó államot — írja a Times of Israel.

Pénteken közölt interjút az Atlantic magazin Franciaország nyugdíjba készülő washingtoni nagykövetével, melyben Gérard Araud arról beszélt, hogy a Donald Trump által bemutatni tervezett közel-keleti béketerv „nagy közel van ahhoz, amit az izraeliek akarnak”, és „99%, hogy el fog bukni”.

A nagykövet továbbá arról beszélt, hogy Jared Kushner, Trump zsidó veje, aki Jason Greenblattal együtt a közel-keleti béketervezet kidolgozásáért felelt, „nem ismeri az izraeli-palesztin konfliktus történetét”. A nagykövet hozzátette, hogy ez nem feltétlenül rossz dolog, de „nem azért vagyunk itt, hogy megmondjuk, kinek van igaza”.

Araud szerint Trump túlságosan is népszerű Izraelben, és így könnyen manipulálhatja a zsidó állam véleményét.

A jelenlegi felállás a nagykövet szerint azért is kedvez Izrael számára, mert megtarthatja Júdeát és Szamáriát, miközben nem kell állampolgárságot adnia az araboknak.

„Nem teszik meg őket izraeli állampolgárokká. [A tervezettel] hivatalossá kéne tenniük a helyzetet, amely mint tudjuk, az apartheid. Hivatalosan is apartheid állam lesznek. De voltaképpen már most is azok”.

teljes cikk

[popup][/popup]