Washington nem támogatja a Nyugati Part egy részének bekebelezését az izraeli választások előtt

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Az amerikai kormányzat nem támogatja Ciszjordánia / a Nyugati Part egy részének Izrael általi bekebelezését a március 2-án tartandó izraeli választások előtt – jelentette ki Jared Kushner, Donald Trump amerikai elnök veje és tanácsadója a 2017-ben alapított GZERO Media nevű amerikai hírportálnak.

Jared Kushner

Kushner kifejtette: az Egyesült Államok elvárná Izraeltől, hogy a döntéssel megvárja az új izraeli kormány hivatalba lépését. Hozzáfűzte: a Donald Trump által előterjesztett béketerv részleteinek kidolgozásához amúgy is több hónapra van szükség a résztvevő felek részéről.

Az amerikai elnök tanácsadója, akit elemzők a béketerv egyik fő kezdeményezőjének és kidolgozójának tartanak, ezzel ellent mondott Benjamin Netanjahu izraeli kormányfőnek, aki a béketerv keddi előterjesztésekor Washingtonban leszögezte: a Trump-terv zöld utat ad Izraelnak az azonnali cselekvéshez.

Az amerikai sajtó a héten arról számolt be, hogy az izraeli ügyvezető kormány már a jövő kedden szeretné megszavaztatni a kneszetben (izraeli parlament) a ciszjordániai zsidó telepek Izraelhez csatolását és ezzel egyidejűleg az izraeli joghatóság kiterjesztését e vidékekre.

Ian Bremmer, a GZERO Media alapítója és főszerkesztője feltette a kérdést Kushnernak: támogatná-e Washington a kérdéses területekről szóló azonnali döntést, mire az Trump tanácsadója egyértelmű nemmel válaszolt.

Szerdán már David Friedman, az Egyesült Államok izraeli nagykövete is arról beszélt izraeli újságíróknak, hogy időbe telhet, mire Izrael léphet a Ciszjordániában létrehozott zsidó telepek bekebelezése ügyében. A nagykövet azt hangsúlyozta, hogy e lépések előtt létre kell hozni egy amerikai-izraeli vegyes bizottságot. Kommentátorok ugyanakkor emlékeztetnek rá: a béketerv keddi bemutatásakor Friedman még úgy nyilatkozott, hogy Izrael azonnal szabad kezet kap a ciszjordániai zsidó telepek bekebelezéséhez.         Interjújában Jared Kushner is kiemelte a vegyes bizottság munkájának fontosságát. Mint fogalmazott: jó pár hónapra szükség van, hogy “dokumentum szülessék abból, amit mindketten jónak tartunk”.

Kushner kedden az amerikai CNN hírtelevíziónak adott interjújában már jelezte: “nem hiszi”, hogy az izraeli kormány – a Netanjahu által először megjelölt – vasárnapi ülésen előterjeszti az annektálásról szóló tervet.

Benjamin Ganz – aki az ellenzéki Kék-Fehér párt vezetőjeként Netanjahu legfőbb vetélytársa a választásokon – szintén úgy nyilatkozott, hogy az annektálási döntéssel várni kell az új izraeli kormány megalakulásáig. (MTI nyomán)

[popup][/popup]