Wallenberg mentőakciója a Józsefvárosi pályaudvaron, 1944. november 28-án

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Walter Heller munkaszolgálatost és több tucatnyi társát 1944. november 28-án mentette meg a deportálástól a Józsefvárosi pályaudvarra érkező Raoul Wallenberg.

Veres_Tamas_Walter_Heller

A svéd embermentő és munkatársa, Veres Tamás fotós a svéd védlevéllel rendelkező munkaszolgálatosokat a Szent István parkba kísérte, majd a már biztonságosabb körülmények között szabadon engedte. A történteket Somlyó György a Rámpa című regényében örökítette meg. A fotónak és nem kevés kutatómunkának köszönhető, hogy az idén 90 esztendős Walter Hellerrel Szita Szabolcs professzor még interjút készíthetett. Sajnos 1944. november 28-át követően Wallenberg további mentései a Józsefvárosi pályaudvaron – Theodor Dannecker SS tiszt ellenséges fellépésének köszönhetően – már nem jártak sikerrel. Sok más zsidó társukkal együtt Szerb Antal és Sárközi György írót is munkaszolgálatra vitték a nyugati határszélre, Balfra, ahol embertelen körülmények között vesztették életüket.

Wallenberg mentésének évfordulója alkalmából a Walter Hellerrel készített interjú egy 10 perces részlete elérhető a Holokauszt Emlékközpont honlapján.

[popup][/popup]