Wall Street Journal: Izrael elhalasztja a szárazföldi offenzívát, hogy az USA légvédelmi rendszereket vihessen a térségbe

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Izrael az Egyesült Államok kérésére elhalasztja a gázai szárazföldi inváziót, hogy az USA több légvédelmi rendszert juttathasson a térségbe – írja a Wall Street Journal.

A Vaskupola EL/M-2084-es radarja. Fotó: Wikimedia Commons

A Pentagon azon dolgozik, hogy nagyjából egy tucat légvédelmi rendszert telepítsen a régióba a jelenlegieken felül, hogy megvédje az Irakban, Szíriában, Kuvaitban, Jordániában, Szaúd-Arábiában és az Egyesült Arab Emírségekben szolgáló amerikai csapatokat az esetleges ellenséges rakétáktól.

Az Egyesült Államok vélhetően attól tart, hogy egy a Gázai övezet elleni átfogó izraeli szárazföldi invázió kiszélesítheti a konfliktust, és a térség más országai (pl. Irán) és az általuk támogatott milíciák amerikai és izraeli célpontokra támadhatnak.

Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter szombaton közölte, hogy az Egyesült Államok további THAAD és Patriot légvédelmi rendszereket küld a térségbe. (Wall Street Journal, Telex.hu)

[popup][/popup]