Vona Gábor orosz kommunistákkal tárgyalt

Írta: atv.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Kovács Béla és Vona Gábor egy évvel ezelőtt Moszkvában tárgyalt energetikai kérdésekben. Az orosz tárgyaló azt állította az ATV.hu-nak, hogy Vona csak elkísérte Kovács Bélát.

VonaGábor_Miskolc_fotó VajdaJánosMTI
2013 májusában vezető orosz politikusok meghívására Moszkvában tárgyalt Vona Gábor, a Jobbik elnöke és Kovács Béla, a párt – kémkedéssel összefüggésbe hozott – európai parlamenti képviselője, derült ki Vona Gábor beszámolójából. Vona azt állította, hogy az orosz parlament több tagjával és az energiapolitikáért felelős bizottságok vezetőivel tárgyalt.

Az atv.hu kiderítette, hogy Vona és Kovács egyik fő tárgyalópartnere az orosz parlament külügyi bizottságának kommunista alelnöke, Leonyid Ivanovics Kalasnyikov, az orosz Kommunista Párt nemzetközi- és gazdasági kapcsolatokért felelős titkára volt. Arra a kérdésünkre, hogy nem tartja-e aggályosnak az öndefiníciója szerint antikommunista párt elnöke, hogy a szovjet kommunista párt jogutódjának számító orosz kommunista párt egyik prominensével egyeztetett, Vona azt felelte, hogy Kalasnyikovval nem pártkérdésekről egyeztetett.

Ezzel párhuzamosan az atv.hu „Moszkvát” is megkereste Vona és Kovács Béla látogatásával kapcsolatban. Ivan Dmitrijevics Gracsev, az orosz parlament energiapolitikai bizottságának elnöke közölte: a Jobbikkal Kovács Bélán keresztül érintkezett, akivel együtt dolgozik az EU-Oroszország interparlamentáris bizottságában. Válaszában különös módon a Jobbik elnökéről egy szót sem ejtett, holott kérdéseinket elsősorban Vona Gábor látogatásával, annak céljával kapcsolatban tettük föl.

Felhívtuk az orosz kommunista pártot is, ahonnan Gracsev válaszánál konkrétabb reakció érkezett. Mind a párt, mind Leonyid Kalasnyikov azt állítják, hogy az orosz parlament külügyi bizottságának kommunista alelnöke hivatalosan Kovács Bélával találkozott, Vona Gábor pedig „elkísérte” a Jobbik európai parlamenti képviselőjét.
„Leonyid Kalasnyikov Kovács Béla európai parlamenti képviselő úrral vett részt hivatalos találkozón, akit a találkozóra elkísért Vona Gábor úr” – közölte tavaly májusban megkeresésünkre az orosz kommunista párt.

A teljes cikk  itt olvasható.

[popup][/popup]