Volt főrabbik fiai lettek az új izraeli főrabbik

Írta: MTI / Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Az askenázi és a szefárd közösség élére is ultraortodox főrabbit választottak Izraelben – jelentette a Háárec, izraeli napilap. Mindketten a volt főrabbik fiai.

A Közép- és Kelet-Európából származó zsidókat tömörítő askenáziak vallási vezetője Dávid Lau lett, a szefárdoké Jichák Joszef. A fontos politikai és gazdasági szerepet játszó főrabbik megbízatása tíz évre szól.

A két új főrabbi: Jichak Joszef és David Lau

A főrabbik személyéről egy százötven tagból, vallási és világi képviselőkből álló választási testület titkos szavazáson döntöttek a héten Jeruzsálemben. A választáson összesen tíz rabbi indult.

Mindkét megválasztott jelölt esélyesnek számított. Dávid Lau Modiin városának rabbija és Jiszrael Lau nagy tekintélyű, volt askenázi főrabbi fia, akit – az apával fenntartott barátsága miatt – Benjámin Netanjahu miniszterelnök is támogat, sőt kampányolt érte.

A másik megválasztott vezető Ovadja Joszef volt főrabbi egyik fia. A volt főrabbi eredetileg legidősebb fiát, Ávrahámot szánta az intézmény élére, de a rendőrség nyomozni kezdett korrupciós ügyei miatt, és ezért kiszállt a versenyből. Ávrahám nőellenes nézeteivel is kétes hírnevet szerzett magának. Ovadja Joszef a vizsgálat következtében most is házi őrizetben van.

Az újonnan megválasztott zsidó vallási vezetők előtt álló leglényegesebb kihívások között az utóbbi időben bizalmi válságba került rabbinátus modernizálása és az intézmény hírnevét beszennyező korrupció legyőzése szerepel.

Az ortodox irányvonalat képviselő vallási intézménynek Izraelben nagy a befolyása, egyebek mellett az esküvők és válások lebonyolításában és mindenekelőtt a kóser tanúsítványok kiállításában illetékes. Ezen kívül a rabbinátus dönt az új bevándorlók zsidóságáról is.

 

[popup][/popup]