Visszaküldik az Izraelből kicsempészett műtárgyakat

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Visszaküldik Izraelbe illetve a Palesztin Hatósághoz (PH) a Michael Steinhardt amerikai milliárdostól lefoglalt, Izraelből és a PH-ból kicsempészett műtárgyakat – jelentette a The Times of Israel című angol nyelvű hírportál.

Forrás: Manhattan District Attorney’s Office

A New York-i ügyészség bejelentette kedden, hogy visszaküldenek Izraelbe Michael Steinhardt milliárdostól lefoglalt 5 millió dollár értékű régiséget. Korábban Steinhardtot gazdag mecénásként tartották számon a helyi kulturális intézmények.

Az Izraelbe visszakerülő 39 műkincs között két, i.e. 5000 körüli időkből származó aranymaszk is található, melyek értéke mintegy félmillió dollár (csaknem 162 millió forint), és egy, három halotti maszkból álló készlet, amelyek időszámításunk előtt 6000 és 7000 között készülhettek. Ezek összesen 650 ezer dollárt érnek (mintegy 210 millió forint) Alvin Bragg manhattani körzeti ügyész szerint.

“Ezeket a ritka és gyönyörű, több ezer éves műtárgyakat elzárták a nyilvánosság elől, amikor illegálisan elrabolták és kicsempészték” – mondta Bragg. “Irodám büszke arra, hogy ismét visszajuttatja a történelmi régiségeket jogos tulajdonosaikhoz” – tette hozzá.

A hatóságok szerint összesen 70 millió dollár értékű régiség került törvénytelenül Steinhardthoz, aki decemberben beleegyezett átadásukba azért, hogy elkerülje a vádemelést. Egyezményt kötöttek a 81 éves milliárdossal, melyben hátralévő életére eltiltották a régiségektől.

Korábban már visszaadták Görögországnak és Jordániának az onnan kicsempészett műtárgyakat. Steinhardt ügyvédjei azzal védekeztek, hogy ügyfelük nem tudta, hogy lopott műkincseket ajánlottak neki megvételre.

A 39, Izraelbe visszakerülő tárgyból kedden 28-at adtak át az izraeli hatóságoknak. Három már korábban megtekinthető volt a jeruzsálemi Izrael Múzeumban, nyolcat pedig még nem találnak, de amint megkerülnek, visszaküldik. Az Izraelbe visszavitt műtárgyak közül többet az Júdea-Szamária (Ciszjordánia/Nyugati Part)  területéről csempésztek ki.

Az amerikaiak a Palesztin Hatósághoz fognak eljuttatni egy 3000 éves kanalat, mellyel füstölésnél a tüzekre tömjént helyeztek.

Steinhardt jelentős adományozója volt zsidó emberbaráti ügyeknek, s társalapítója volt a Birthright programnak, amely zsidó fiatalok díjmentes izraeli körútját szervezi. Mecénása volt az Izrael Múzeumnak, s más kulturális intézményeknek, köztük a nevét viselő, a Tel-Avivi Egyetemen található természettudományi múzeumnak.

Shiri Zsuzsa/MTI

támogatás
Pop up banner1

Címkék:csempészet, Izrael, Régiségek

[popup][/popup]