Vilne, 1930: online kiállítás egy zsidó kislány mindennapjairól

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Három éve nagymennyiségű 20. századi tárgyi leletre bukkantak egy templom pincéjében Litvánia fővárosában, Vilniusban (lengyelül Wilno, jiddisül Vilne). A tárgyak között lapultak versek, levelek és naplók a 20. század legkiemelkedőbb jiddis nyelvű íróitól. Ezen és további leletek vizsgálása között bukkantak rá a kutatók egy sokkal szerényebb, de annál érdekesebb dokumentumra: egy ötödikes kislány naplójára, amelyből az 1930-as évek Vilniusában töltött mindennapjait ismerhetjük meg.

 

Az online kiállítást a Magyar Múzeumok honlapja mutatja be.

A kislány, Beba Epstein központi szerepbe került a YIVO Institute for Jewish Research kiállítási programjában, ami nemrég jelent meg online. A kiállítás célja a II. világháború előtti kelet – európai zsidóság életének bemutatása.

Beba történetét – amelyet inkább az ifjúságnak szántak –  végig nézve a látogató olyan információkat tud meg, mint például, hogy az első film, amit látott az a Tamás bátya kunyhója volt, vagy, hogy a nagyapja megpróbálta kinevelni belőle a rosszaságot. „A nagyapám mindig azt mondta, hogy jó, vallásos lányként kell viselkednem.”  –  írja Beba, aki önéletrajza (amit ő hívott így) szerint 1922-ben született. „Ha nem így teszek, Isten vasrudakkal fenekel el – így hát elbújtam Isten elől.”

Fényképeket láthatunk Bebáról és a nővéréről, Esye-ről az iskolatársaik között, és történeteket olvashatunk nyári úszásokról és szaladgálásokról.

Beba Epstein: The Extraordinary Life of an Ordinary Girl az első felvonása annak a kiállítás sorozatnak, ami a Holokauszt előtti európai zsidóság életét kívánja bemutatni.

Az online múzeum 3 millió dollárnyi adományból jött létre, amit Bruce Slovin befektető ajándékozott az intézetnek felesége, Francesca Cernia Slovin emlékére. Jonathan Brent, a YIVO vezérigazgatója úgy nyilatkozott, hogy a kiállítás egyik célja, hogy a YIVO anyagai mindenki számára elérhetőek legyenek világszerte.

Mikor Beba Epstein naplóját megtalálták Vilniusban, a YIVO kurátorai úgy hitték, hogy Beba nem élte túl a holokausztot. Azonban a fia, Michael Leventhal, értesült a felfedezésről, és tájékoztatta az intézetet, hogy Beba az édesanyja, valamint, hogy túlélt három koncentrációs és munkatábort, majd Amerikába költözött, ahol szociális munkásként helyezkedett el és szovjet zsidó bevándorlóknak segített letelepedni Kaliforniában. 2012-ben hunyt el.

Teljes cikk

 

 

 

Címkék:Beba Epstein, jiddis kultúra, Vilnius 1930, YIVO intézet

[popup][/popup]