Világháborús zsidó menekültekre emlékező névtáblát avattak Sanghajban

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Majdnem 14 ezer nevet tartalmazó emléktáblát avattak szerdán a kelet-kínai Sanghajban a második világháború előtt és alatt a városba érkező zsidó menekültekre való emlékezésképpen.

Wartime refugee Sonja Muhlberger, 75, stands in front of the statue of six Jewish people that was unveiled at the Shanghai Jewish Refugees Museum yesterday Wang Rongjiang shanghaidailycom

A hatalakos szobor, előtérben egy háborús túlélővel (fotó: Wang Rongjiang, shanghaidaily.com)

Sanghajba becslések szerint mintegy 20 ezer zsidó menekült az 1930-as és 1940-es években. Őket hontalan menekültként tartották nyilván a kínai hatóságok és mint ilyenek a város északkeleti, nekik kijelölt, Tilancsiao részében kaptak helyet.

A zsidó menekültek múzeuma itt nyílt meg 2007-ben, s szerdától a múzeum területén elhelyezett, 34 méter hosszú és 2,5 méter széles réztábla is az üldözöttekre emlékezik. A legtöbben Németországból, Ausztriából, Lengyelországból, Csehországból és Litvániából érkeztek Sanghajba – derül ki a neveket olvasva.

A 13 732 nevet felsoroló lista alapját a német Exil Shanghai 1938-1947 című könyv függeléke szolgáltatta, a neveket a megszálló japánok gépeltették le három zsidó nővel. A könyv egyik szerzője, a menekült szülők gyermekeként Sanghajban született Sonja Mühlberger a tábla felavatásakor úgy fogalmazott, Sanghaj volt a világ egyetlen városa, mely megnyitotta kapuit a zsidó menekültek előtt, akik ezt sosem fogják elfelejteni.

A lista összeállításához még életben lévő, korábbi menekültekkel, kínai és külföldi tudósokkal dolgozott együtt a zsidó menekültek múzeuma – mondta el az azt irányító Csen Csien a tábla avatásakor. Reméljük, az emléktábla segíti majd a háborúra való emlékezést, a történelem és a zsidók megmentésére a sanghaji lakosok által tett erőfeszítések jobb megértését – fogalmazott Csen.

A múzeum igazgatója azt is elmondta, sokáig reménykedett abban, hogy egy teljes menekültlistát talál. Csen az emléktáblát “Sanghaj listájaként” emlegeti a zsidómentő Oscar Schindler tetteit megörökítő, Schindler listája című filmmel párhuzamot vonva.
A névlista mellett egy szoborcsoport is az emlékfal része. A hatalakos szobor a holokauszt hatmillió áldozatának állít emléket – mondta el annak alkotója, Ho Ning kínai-amerikai művész.

[popup][/popup]