Videó szemlélteti a Hamász „metró-projektjét”

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Az Izraeli Védelmi Erők szombat este egy videót tett közzé, bemutatva a Gázai övezetet uraló Hamász terrorszervezet alagút hálózatát Gázaváros alatt, melyre csütörtök éjszaka csapást mért.

A műveletben, mely a hétfő óta kirobbant harcok során a legnagyobb volt, mintegy 160 vadászgép 12 repülőszázadból vett részt – írja az ujkelet.live.

Az izraeli hadsereg szerint ebben a közel 40 percig tartó légihadjáratban mintegy 450 rakétát dobtak le 150 célpontra Gáza északi részén. A hadsereg még dolgozik annak meghatározásán, hogy mekkora kárt okoztak a földalatti infrastruktúrában, amely Hidai Zilberman katonai szóvivő szerint „stratégiai eszköz” volt a Hamász számára.

A katonai szóvivő szerint a művelet nagy mennyiségű hírszerzési információ és gondos tervezés eredménye volt.

A légicsapás mellett izraeli harckocsik, tüzérségi ágyúk és gyalogosok a gázai határon kísérő támadásokat hajtottak végre 500 tüzérségi lövedéket küldve Hamász-célpontok ellen, mondta Zilberman, tisztázva, hogy a szárazföldi csapatok a határ izraeli oldalán maradtak és nem léptek be a Gázai övezetbe, annak ellenére, hogy a hadsereg korábban ezt állította.

A 12-es csatorna riportja szerint valójában ez egy trükk volt a hadsereg részéről, hogy a Hamász operatívjait a földalatti alagutakban csalja, amire aztán masszív légicsapásokat mért.

A Ma’ariv szombat délutáni jelentése meg nem nevezett katonai forrásokat idézett, miszerint a támadás kevésbé volt sikeres, mint remélték, és semmi nem utal arra, hogy a Hamász számos operatívját megölték volna.

Ma’ariv szerint a Hamász nem igazán ,,vette be” a megtévesztést, mivel úgy számolt, hogy egy izraeli szárazföldi offenzíva kabinetülést követelt volna valamint a látottnál eltérő előkészületeket az izraeli hadsereg részéről, ezért a Hamász fegyveresei nem mentek le tömegesen az alagutakba.

A 12-es csatorna szerint az alagutakat a Hamász fegyverek, köztük rakétavetők mozgatására és tárolására használta. Egy izraeli földi offenzíva esetén az alagutakból feljövő Hamász harcosok megpróbálhatnak izraeli katonákat gyilkolni és elrabolni, ahogy azt a korábbi konfliktusok esetében tették.

[popup][/popup]