Veszélyben Netanjahu kormánya

Írta: Shiri Zsuzsa / MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök a palesztin egységről született gázai megállapodásra reagálva felszólította Mahmúd Abbász palesztin elnököt, hogy válasszon az Izraellel kötött béke és a Hamásszal kötött megállapodás között. Mindeközben több minisztere is megfenyegette Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnököt, hogy kilép kormányából. Van aki akkor, ha folytatja, van aki akkor, ha abbahagyja a palesztin tárgyalásokat.

Benjamin NetanjahuMahmúd Abbásznak döntenie kell, hogy a Hamásszal akar kiegyezni, vagy békét akar Izraellel” – jelentette ki Netanjahu szerdán a palesztin Hamász és Fatah párt kibékülésének hírére. „Csak az egyiket lehet elérni, és nem mindkettőt” – tette hozzá az izraeli kormányfő a közszolgálati rádió szerint. „ Remélem, Abbász az izraeli békét választja” – mondta Netanjahu az Izraelbe látogató Sebastian Kurz oszrák külügyminiszterrel tartott megbeszélései előtt. „De mostanáig nem ezt tette” – tette hozzá, bírálva a palesztin elnököt.
Megpróbáljuk újraindítani a tárgyalásokat, de Abbász minden alkalommal újabb feltételeket szab, noha tudja, hogy Izrael nem fogadja el azokat” – utasította el az izraeli miniszterelnök a kilenc hónaposra tervezett, jövő héten véget érő béketárgyalások meghosszabbításához szabott palesztin feltételeket.
Netanjahu bírálatát az váltotta ki, hogy Gázában szerdára virradó éjjel a Palesztinai Felszabadítási Szervezet (PFSZ) küldöttei és az iszlamista Hamász vezetői elhatározták egy tehnokratákból álló nemzeti egységkormány megalakítását öt héten belül.
A Ciszjordániát irányító Fatah és a Gázai övezetet uraló Hamász párt 2011-ben Kairóban már aláírt egy egyezményt a két terület politikai megosztottságának felszámolásáról, de az abban foglaltak nagy részét később nem valósították meg.

Eközben az izraeli kormány pénzügyminiszterét adó Jes Atid (Van Jövő) centrista párt kedden megerősítette a helyi médiának, hogy a párt kilép a koalícióból, ha véget érnek a palesztinokkal folytatott tárgyalások, ha megszűnik a békekötés reményében zajló diplomáciai folyamat. A kérdésben a következő napokban várható döntés.
Hasonlóképpen nyilatkozott számos alkalommal a centrista Tnua (Mozgalom) párt két minisztere, Amir Perec környezetvédelmi miniszter és a tárgyalásokat vezető Cipi Livni igazságügyi miniszter is, balról fenyegetve a kormány egységét.
Ugyanakkor a jobboldali nacionalista Bájt Hajehudi (Zsidó Haza) nevű pártot vezető Naftali Bennet is kilépést ígért a kabinetből, de ő éppen akkor hagyja el Benjámin Netanjahut, ha létrejön a megállapodás a tárgyalások folytatásáról, s ennek részeként várhatóan palesztin rabok újabb csoportja szabadul ki izraeli börtönéből.
A kormány egységének megőrzésére született Jeruzsálem javaslata az elengedésre váró izraeli arab foglyok külföldre történő száműzéséről, de ez a kompromisszumos javaslat a palesztinok ellenkezése miatt mindeddig meghiúsult.
Az adott patthelyzetben kiváló menekülő utat jelenthet a kormányfőnek a palesztin egység váratlan megszületése, ha maguk a csalódott palesztinok hagyják ott a tárgyalóasztalt.
Ebben az esetben Netanjahu elháríthatja magáról a felelősséget a tárgyalások kudarcáért, s politikájának hibáztatása nélkül egyben tarthatja kabinetjét, már amennyiben a centrista pártok elfogadják azt az új helyzetet, hogy nincs remény a békekötésre a palesztinokkal.

 

Címkék:Izrael

[popup][/popup]