Varga Judit: “Magyarország kész megváltoztatni Európa hozzáállását Jeruzsálemhez”

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Varga Judit magyar igazságügyi miniszter interjút adott az Israel Hayom c. izraeli kormánypárti honlapnak. 

Az angol nyelvű interjúból a mandiner.hu közölt egy részletet magyarul.

 „Izrael szerint az EU ellenséges vele szemben. Többek között megjelölik a Júdeából, Szamáriából és Golán-fennsíkról származó izraeli termékeket, nem ismerik el Jeruzsálemet Izrael fővárosának, és az Iránnal szembeni átfogó cselekvési terv is ezt támasztja alá. Hogyan látja az EU és Izrael közti kapcsolatokat?

Erről a külügyminisztert kellene megkérdezni. Az Európai Parlamentben a politikai többség diktál, amit most elmondott, az ennek az eredménye. A magyar kormány mindig is kiállt partnerei mellett, de ez sajnos nem mindig elég. Mi mindig pozitív irányban próbálunk haladni, mondjuk az Ábrahám-megállapodás kapcsán, vagy az izraeli kapcsolatok további erősítésével. Mi igyekszünk kiépíteni a párbeszédet, és elkerülni a kettős mércét. Ez utóbbi sajnos igencsak jellemző az uniós külpolitikára.

Hajlandó lenne Magyarország példát mutatni az EU-nak azzal, hogy Jeruzsálembe helyezi izraeli nagykövetségét, ezzel elismerve azt izraeli fővárosnak?

Erre is a külügyminiszter tudna válaszolni. Ne felejtsük el ugyanakkor, hogy Magyarország az egyetlen uniós tagállam, amelynek diplomáciai státuszú irodája van a városban. Ez is mutatja, hogy Magyarország kész megváltoztatni Európa hozzáállását Jeruzsálemhez.

Több kérdésben is nő a feszültség az uniós és Magyarország között, például jogállamisági kérdésben. Mit gondol, az EU teherré vált Magyarország számára? Megbánták, hogy csatlakoztak?

Én nem így fogalmaznék. A magyar alkotmány is hangsúlyozza, hogy évszázadokig harcoltunk az európai értékekért és határokért. Mindig is Európához tartoztunk. Politikai okok miatt azonban évtizedeken át nem voltunk abban a helyzetben, hogy Európa jobbik feléhez tartozzunk. Azért küzdöttünk, hogy Európa magába fogadja a volt szocialista országokat.

2010 óta változás állt be Magyarország uniós politikáját illetően. A korábbi szocialista vezetés azt szerette volna, ha csendben ülünk az EU asztalánál és feladjuk a nemzeti érdekeinket.

2010 után a Fidesz konzervatív kormánya azt mondta: helyezzük előre a nemzet érdekeit, üljünk le az asztalhoz büszkén, egyenlő felekként, és ugyanazon szabályok szerint játsszunk, mint mások – különösképpen a nagyobb nemzetek. Ők is a saját érdekeiket helyezik előre. Most már mi is.

Teljes cikk

[popup][/popup]