Vajon miről beszél a Szombat?

Írta: Heisler András - Rovat: Belföld, Hírek - lapszemle

A Mazsihisz elnöke válaszol Ki kivel és kiről beszél? – A zsidó vezetők és a Jobbik üdvözlete című cikkünkre

A Szombat a MAZSIHISZ és az EMIH vitáját elemző cikkének két kulcsállítása semmivel  sem igazolható, ami azért baj, mert ha kritikája megalapozottabb lenne, abból mindnyájan tanulhatnánk.

A szerkesztőségi cikk szerint a MAZSIHISZ  legutóbbi megnyilatkozásaiban, eredeti álláspontját felpuhítva, nyitottabb lett a Jobbik iránt. Az írás a zsidó szervezetek rivalizálásának részeként magyarázza álláspontunk állítólagos változását.  Az elemzés szerint nem Vona érdekel bennünket, kizárólag Köves Slomó egyre keményebbé váló hangvételét akarjuk ellensúlyozni.

A Jobbikkal kapcsolatos “puhaságot” az a mondat igazolja a Magyar Narancsban jegyzett cikkemben, hogy „a Mazsihisz bizalmatlanul, de figyel, mert Köves azon állításával, hogy egy párt nem változtathatja meg identitását, nem ért egyet”.  Korábban, Kiss Henriett alelnökkel közösen jegyzett cikkünkben pedig azt írtuk, hogy „nem zárható ki, hogy a Jobbikban egyszer valódi fordulat következhet be, hisz’ látjuk, szervezetek, pártok képesek a változásra”. Ez lenne a felpuhulás? Valóban: ég és föld? Esetleg az a baj, hogy „figyelünk”?  Az volna helyes érdekképviseleti tevékenység, ha rá se „bagóznánk”?

Tudatosan a független sajtó két különböző, de egyaránt minőségi orgánumában jelentettük meg véleményünket: a baloldali-liberális Magyar Narancsban és a konzervatív-jobboldali karakterű mandiner.hu-n. Ezzel jeleztük, hogy a MAZSIHISZ-nek nincsenek világnézeti elfogultságai, pártpreferenciái, bármely minőségi és független orgánumban szívesen szólalunk meg, a pártfórumokat azonban igyekszünk elkerülni.  Vagyis hamis a Szombat következtetése, hogy míg Köves Slomó a kormánypárti médiát járta körbe, addig a MAZSIHISZ az „ellenzéki” sajtó kegyeit kereste. Szó sincs róla!

A MAZSIHISZ-nek – ugyanúgy mint más társadalmi szervezeteknek – szüksége van a nyilvánosság kontrolljára, igyekszünk tanulni a  megalapozott , érdemi kritikákból. Éppen ezért  szeretnénk arra kérni a Szombat szerkesztőségét,  jobban figyeljenek ránk és a mondandónkra.

Heisler András

MAZSIHISZ elnöke

[popup][/popup]